Šteta od nevremena i poplava najmanje 9,1 milion KM

S. Tasić, Lj. Aleksić
Šteta od nevremena i poplava najmanje 9,1 milion KM

Prijedor - Šteta na objektima, infrastrukturi i usjevima, koje su u Prijedoru prouzrokovali nevrijeme i poplave u maju i junu, procijenjene su na 4,1 milion KM. Nevrijeme početkom mjeseca nije zaobišlo ni Semberiju, a šteta u poljoprivredi iznosi najmanje pet miliona, dok će prinosi biti prepolovljeni.

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su na 26. sjednici izvještaj o procijenjenoj šteti, a šef Odsjeka za civilnu zaštitu Dušan Vranješ rekao je da su komisije za procjenu štete ispoštovale sve zahtjeve i došle do svakog domaćinstva.

Od ukupno procijenjene štete, na objekte i poljoprivredna dobra građana odnosi se 2,3 miliona KM, dok su šteta na javnim objektima i infrastrukturi procijenjene na 1,8 miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će, nakon što su komisije završile posao i Skupština grada donijela programe o utrošku sredstava od šumskih i vodnih naknada, biti donesena i odluka o raspodjeli pola miliona maraka koje je Vlada RS odobrila za pomoć u sanaciji štete.

- Sačinićemo program, ali taj iznos nije dovoljan, niti više imamo na šta računati iz gradskog budžeta - naveo je Đaković i dodao da nije dobio nijednu primjedbu na rad komisija koje su išle na procjenu štete. 

Gubitke ovih dana zbrajaju i u Semberiji. Nadležni iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu ističu da su štete minimalno pet miliona KM, dok će prinosi biti upola smanjeni, jer stradale su skoro sve kulture, od žitarica do voća i povrća. Na području Semberije pod plastenicima je 350 hektara zemlje od čega je najmanje 30 odsto uništeno.

Načelnik tog Odjeljenja Mladen Savić rekao je da je formirana petočlana Komisiju koja obavlja popis na terenu.

- Pomoć nadležnih iz resornog ministarstva je prijeko potrebna. Ako je uslov za nadoknadu štete proglašenje elementarne nepogode, mi ćemo to uraditi da bi pomogli ratarima - naveo je Savić.

Procjene pokazuju da će se o eventualnoj nadoknadi štete više moći govoriti tek početkom septembra, jer sada ni struka, a ni ratari ne mogu znati kako će biljke do kraja odgovoriti na proizvodni proces.

Nadležni u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu obišli su pogođeni teren. Uočeno je da je nevrijeme izazvalo najveću štetu na parcelama uz Savu i Drinu,  odnosno u atarima sela Popovi, Amajlije, Velino Selo, Crnjelovo, Batković, Balatun i Međaši.

- Na područjima gdje je padao grad šteta će biti i veća od 50 odsto, a dodatni problem je što je došlo do polijeganja kukuruza u najosjetljivijoj fazi razvoja - rekao je Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu u Bijeljini.

Žetva

Uprkos lošim vremenskim uslovima žetva pšenice u Semberiji privedena je kraju. Prema podacima gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, prinos se kretao od četiri do 4,5 tone, što je manje u odnosu na prethodne godine.

Većina ratara pšenicu je predala u privatne mlinove, jer bijeljinski gigant “Žitopromet” ne radi, a određen broj njih je uskladištio ovogodišnji rod iščekujući bolju otkupnu cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana