Škola u Budimliji kod Rudog u novom ruhu ogledalo sela

Radoje Tasić
Škola u Budimliji kod Rudog u novom ruhu ogledalo sela

Rudo - U godinama kad se zatvaraju područna odjeljenja osnovnih škola po selima, a pojedini moderni školski objekti propadaju i zarastaju u korov, opština Rudo je odlučila da renovira staru zgradu u Budimliji, izgrađenu 1937. godine.

Odbornik u Skupštini opštine Rudo i predsjednik Građevinskog odbora za sanaciju škole Ilija Arsić kaže da od njegove izgradnje nije bilo značajnijih ulaganja ni građevinskih intervencija.

- Doskora oronula, zapuštena i od zuba vremena načeta škola dobila je ovih dana novo lice i biće, kao nekad, ogledalo ovog sela. Renovirano je sve od podova, plafona, zidova, promijenjen je krov, a izgrađen je i sanitarni čvor koji je nedostajao - dodao je Arsić.

On je naglasio da su sređene dvije učionice i zbornica, a nabavljen je i kompletan inventar za njih, kao što su klupe i stolice.

Dok radovi traju nastava se odvija u najstarijoj školskoj zgradi u ovim krajevima u jednoj učionici.

- Radim šest godina u ovoj područnoj školi i dosad su uslovi za izvođenje nastave bili veoma teški. Memljive učionice, prokišnjavalo je, a sanitarni čvor za djecu bio je u dvorištu. Školske klupe i stolice decenijama nisu mijenjane - ispričala je učiteljica Katarina Tomašević.

Tomaševićeva je prethodno radila u centralnoj školi u Rudom i kaže da joj je, kad je ovdje došla da izvodi nastavu, bilo veoma teško da se privikne na drugačije uslove rada.

Druga učiteljica Mirjana Pantović iz Priboja kaže da su renoviranjem škole svi na dobitku, i učenici i prosvjetni radnici, ali i narod ovog kraja, koji njene prostorije može koristiti za svoj društveni život.

- Zahvaljujući opštini Rudo dobili smo savremen prostor za rad sa novim učionicama i namještajem. Sve je čisto, svijetlo uslovno za odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti. Jedva čekamo da se uselimo u nove učionice - kaže Pantovićeva.

Ona s ponosom ističe da Budimlija ima najmoderniji školski objekat u opštini, a možda i u susjednim lokalnim zajednicama.

- Imamo trenutno 12 učenika u školi i nastavni proces se odvija u dva kombinovana odjeljenja - dodaje ova mlada učiteljica.

Navodi da su seoska djeca vrijedna, svestrana, bistra i radoznala i da je sa njima lako raditi, jer nisu zahtjevna.

Ogromna prednost ruđanske u odnosu na susjedne opštine jeste to što je uspjela da i prije, a i poslije otadžbinskog rata, sačuva selo i uloži znatna sredstava u razvoj poljoprivrede. Tako i ovdje u Budimliji skoro da i nema napuštenih kuća i zapuštenih imanja.

Sve manje đaka

Ove školske godine u Srpskoj je prvi put upisano manje od 10.000 djece. Time su produbljene negativne tendencije koje traju već godinama, a demografski podaci pokazuju da od 64 opštine u RS jedino Banjaluka ima pozitivan prirodni priraštaj.

Demografi ističu da se loša demografska slika najviše ogleda u školskim klupama i navode da je RS 2003. godine imala oko 124.000 osnovaca, a danas ih je oko 92.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana