Sistemi za navodnjavanje spasavaju povrće

Dejan Jovičić
Sistemi za navodnjavanje spasavaju povrće

Srbac - Srbački poljoprivrednici dobiće do kraja godine podsticaje u iznosu od 50.000 KM od čega će polovina iznosa biti namijenjena za podršku uvođenja sistema za navodnjavanje u povrtarskoj, ratarskoj i voćarskoj proizvodnji.

Jedan od poljoprivrednika koji će dobiti podsticaje je i Radojica Vidović iz Kukulja koji kaže da će se na ovaj način spriječiti posljedice suše koja, pored poplava, često pogađa srbački kraj. Ističe da su sistemi za navodnjavanje od posebnog značaja za proizvodnju povrća.

- U Srpcu su poplave i suše redovna pojava zbog čega su poljoprivrednici iz više sela prošle godine zatražili od lokalne uprave da dio podsticaja bude usmjeren za te namjene. Već tada nam je odobren određeni novac, a ove godine će biti obuhvaćen još veći broj poljoprivrednika - rekao je Vidović.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je u aprilu ove godine usvojen program obezbjeđenja i korišćenja novčanih sredstava, nakon čega je donesen pravilnik i raspisan javni poziv, a uslove konkursa je zadovoljilo 29 poljoprivrednika i organizacija.

On je istakao da je podrška uvođenju sistema za navodnjavanje prva i glavna mjera, za šta je odobren novac za 20 poljoprivrednika iz Kukulja, Nožičkog, Prijebljega, Razboja Ljevčanskog, Sitneša i Srpca.

- Za ove namjene u posljednje dvije godine usmjerili smo oko 50.000 KM jer želimo da spriječimo posljedice suše u što većoj mjeri, kao što trenutno radimo i na prevenciji štete od poplava rekonstrukcijom odbrambenih nasipa u ukupnoj vrijednosti od 3,1 milion KM - rekao je Dragosavljević.

Odobreni su i podsticaji za proizvedeno i prodato povrće u plastenicima i nabavku micelija sa supstratom za proizvođače gljiva u iznosu do 10.000 KM. Ove podsticaje dobiće sedmoro poljoprivrednika iz Bajinaca, Vlaknice, Gornjih Srđevića, Kladara, Razboja Ljevčanskog i Srpca.

- Dodijelićemo i subvenciju u iznosu od 5.000 KM udruženju pčelara “Košnica” iz Srpca za proširenje pčelinjih društava kao i podsticaj za uzgoj kvalitetno-priplodnih junica u iznosu do 10.000 KM - naglasio je Dragosavljević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su neke od ovih mjera finansirane prvi put što će dati vjetar u leđa mnogim poljoprivrednicima koji do sada nisu bili obuhvaćeni opštinskim podsticajima.

- Razgovaraćemo u narednom periodu sa poljoprivrednim proizvođačima i otvoreni smo za sve njihove prijedloge i sugestije kako bismo ih uvažili prilikom izrade plana podsticaja za narednu godinu - rekao je Miholjčić. +

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana