Šipovo: Premijerka Cvijanović pustila u rad novu trafo - stanicu

RTRS
Šipovo: Premijerka Cvijanović pustila u rad novu trafo - stanicu

Šipovo - Šipovo, Jezero i dio Kupresa električnom energijom snabjevaće se iz nove transformatorske stanice čija je izgradnja koštala oko 4, 6 miliona maraka. Gradnja je počela 2015. godine a radovi su završeni u septembru ove godine.

Da bi ovaj projekat bio realizovan prethodno je rekonstruisan dalekovod Mrkonjić Grad - Šipovo, čime se prešlo sa naponskog voda od 35 na 110 kilovata. Ova stanica bi, osim Šipova, strujom trebalo da snabdjeva opštinu Jezero i dio Kupresa koji su se do sada su snabdijevali iz trafo stanice Mrkonjić Grad.

Projekat je koštao 4,6 miliona KM, a puštanju u rad prisitvovali su i načelnik Šipova Milan Kovač i direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić.

"Za Šipovo su najznačajniji infrastrukturni projekti. Prije svega mislim na rekonstrukciju puta Jezero-Šipovo koji je žila kucavica, veza Šipova sa spoljnim svijetom. To je značajan projekat za koji vjerujemo da će biti realizovan u 2018. godini", rekao je načelnik opštine Šipovo Milan Kovač.S obzirom na dobro stanje u budžetu opštine, što je Cvijanovićeva ocijenila velikim uspjehom kada se u obzir uzmu naslijeđeni problemi, ova opština uživa podršku Vlade.

"Mislim da opština ide u pravom smjeru i stoga uživa punu podršku Vlade. U narednom periodu ići ćemo u izradu neophodne projektne dokumentacije kako bi se što prije krenulo sa ulaganjima", rekla je premijerka Cvijanović.

Mato Žarić, direktor Elektroprenosa BiH najavio je izgradnju transformatorske stanice Banjaluka 10 koji je jedan od najznačajnijih projekata u Elektroprenosu koji će koštati oko 15 miliona maraka, a njena izgradnja, kako je naglasio, mogla bi početi već naredne godine.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo funkcionisanjem opštine Šipovo i konstatovala da je pozitivno to što nije zabilježen manjak u opštinskom budžetu. Tokom razgovora o radu Šumskog gazdinstva naglašen je i pozitivan bilans u poslovanju ovog šipovačkog preduzeća. 

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakao je da u ovo područje u posljednjih šest godina uloženo oko sedam miliona maraka.

Mještani Šipova zadovoljni su stanjem u opštini, međutim, kažu da imaju jedan problem, koji muči većinu manjih gradova i opština u Srpskoj, a to su mladi koji odlaze, nedovoljno radnih mjesta i loše ekonomsko stanje.

 li makar danas, stanovnici te opštine mogu da zaborave na probleme, jer im se više, kako i načelnik reče, zbog lošeg napona neće kvariti kućni uređaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana