Savić: Od prethodnih izbora u Loparama smo uradili mnogo, iako ostaje još posla

Srna
Savić: Od prethodnih izbora u Loparama smo uradili mnogo, iako ostaje još posla

Lopare - Načelnik opštine Lopare Rado Savić izjavio je Srni da je u posljednje dvije godine uspio da poboljša saradnju sa Vladom Republike Srpske i da je taj odnos urodio plodom, te omogućio rješavanje brojnih problema u ovoj lokalnoj zajednici.

Savić je rekao da je zajedničkim radom popravljena putna infrastruktura, regionalni i lokalni putevi, te je zahvaljujući Vladi izgrađen i most na magistralnom putu u Tobutu. Ističući da nije izgrađena autobuska stanica niti rekonstruisan put Gornja Tuzla-Tuzla, on je rekao da su, kada je riječ o vodovodu u ovoj opštini, napravljene tri bušotine nakon čega je voda postala ispravna za piće iako su u Loparama ranije bile stalne restrikcije.

Savić je rekao da se dosad mnogo radilo na popravci stambenih objekata postradalih u klizištima, te da je Vlada Srpske učestvovala sa 10 odsto sredstava, a pomogla je i kod sanacije određenih klizišta na putnim pravcima, sufinansirala izgradnju ambulante u mjesnoj zajednici Mrtvica i opremanje Doma zdravlje Lopare, te u nabavci kotlova u osnovnoj školi.

On je naveo da će, zaključno sa ovom godinom, za porodice čiji su domovi uništeni u klizištima biti izgrađeno 100 stambenih objekata, što je započeto 2016. godine, a oko 50 domova je obnovljeno i izvršena njihova sanacija.

Govoreći o predizbornim obećanjima realizovanim tokom ovog mandata, Savić kaže da je dobar dio ostvaren. “Pred nama je još mnogo posla i vjerujem da ćemo ga realizovati. Kad imamo projekat, Vlada i reaguje, kao što je reagovala i u slučaju projekta žSki-centraž”, rekao je Savić.

On je rekao da je Loparama potrebna zaobilaznica i da se nada da će u ovoj godini biti riješeni imovinskopravni odnosi, a 2020. ona biti i izgrađena.

“U ovom periodu, na području Lopara zaposleno je oko 400 radnika u realnom sektoru, što potvrđuju podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske”, napomenuo je Savić.

Savić je istakao da je od 2016. godine budžet povećan za 20 odsto i iznosi 5,75 miliona KM, što će omogućiti pozitivne trendove razvoja.

“Dijaspora je jedan od najvećih investitora u Lopare jer su investirali sedam miliona KM, a najveće investicije krenule su od 2016. godine”, pojasnio je Savić i naglasio da su svi privredni subjekti iz ove majevičke opštine izvozno orijentisani.

Navodeći da je preduzeće “Termal int” otvoreno 2017. godine i generator je razvoja majevičkog kraja, on je podsjetio da je “Termoelektro oprema” prije dvije godine pokrenula pogone metalske industrije i trenutno zapošljava preko 30 radnika, zatim 2017. godine ponovo je počeo da radi pogon firme “Vud vorld”, koja proizvode od drveta izvozi na kinesko tržište i zapošljava 40 radnika. Prije mjesec dana otvoren je i pogon firme “Smart sistem”, koja izvozi kablove za tržište Švajcarske.

Načelnik opštine Lopare je istakao da je saradnja sa dijasporom dala rezultat u oblasti privrede jer je upravo firmu “Đokić metal” otvorio Majevičanin iz dijaspore.

“Imamo ozbiljnog investitora u oblasti poljoprivrede, a riječ je o preduzeću žFruktumž, od našeg čovjeka koji privremeno radi u Austriji i koji je podigao voćnjak na 50 hektara i zasadio 40.000 sadnica šljive, a planira u ovoj godini početi izgradnju hladnjače na 7.000 metara kvadratnih za otkup voća i povrća sa Majevice koje bi izvozio za zapadno tržište. Opština Lopare ulagala je mnogo u plastenike, od 2016. do danas podignuto ih je više od 50, koje je opština ili potpuno finansirala ili sufinasirala”, naveo je Savić.

On je dodao da je u 2017. godini otvorena savremena destilerija “Epoha”, koja već ima četiri brenda majevičke rakije, na različitim sajmovima osvaja nagrade i tako promoviše Lopare.

Savić je istakao da Dom zdravlja Lopare posluje u suficitu već deceniju. “U ovom mandatu obezbijedili smo dva nova sanitetska vozila, otvorili ambulantu porodične medicine, dok ćemo u ovoj godini završiti gradnju objekta u kojem će biti Centar za bazičnu rehabilitaciju, kao i Centar za mentalno zdravlje”, ocijenio je Savić.

On je rekao da su sva djeca poginulih boraca sa visokim obrazovanjem dobila posao, što je završeno u tekućem mandatu, a ostalo ih je još 15 sa srednjom stručnom spremom i za njih će u narednom periodu biti rješavano pitanje zaposlenja.

Vatrogasna jednica je nabavila novo vatrogasno vozilo vrijedno 270.000 KM kao i vozilo za gašenje požara na visokim objektima. Dječiji vrtić u potpunosti je obnovljen.

“Odbojkaški klub žMajevicaž je u protekloj godini osvojio titulu šampiona Republike Srpske”, naveo je Savić i najavio da će početkom ljeta početi sa radom bazeni za kupanje, što je investicija od gotovo milion KM ulagača iz dijaspore.

U toku je renoviranje hotela “Majevica” u Loparama, koji nije radio nekoliko godina, a čiji je investitor iz Njemačke, kaže Savić i napominje da je opština pronašla ulagača koji počinje izgradnju sportsko-rekreativnog centra “Busija” na Majevici.

U januaru na Biznis forumu MAK 2019, održanom na Kopaoniku, Savić je dobio prestižnu nagradu za doprinos razvoja Balkana, a u prethodnoj godini dobio je nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” kao najuspješniji načelnik u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana