Putevi i vodovod krila privrednom razvoju Srpca

Dejan Jovičić
Putevi i vodovod krila privrednom razvoju Srpca

Srbac - U izgradnju puteva i vodovoda i rekonstrukciju kanalske mreže na području srbačke opštine u prošloj godini je uloženo više od milion i po maraka, što iznosi oko četvrtinu godišnjeg budžeta ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je najveći dio investicija u prošloj godini bio u službi razvoja poljoprivrede i privrede.

Najveći dio sredstava izdvojen je za rekonstrukciju i asfaltiranje puta od Lepenice do Osovice u dužini od 8,5 kilometara, u šta je uloženo oko 950.000 KM sredstava Vlade Republike Srpske i preduzeća "Šume RS".

- Na ovaj način smo uticali na snažniji razvoj poljoprivrede i ostanak mladih na ovom području te obezbijedili još bolji prilaz manastiru Osovica kojeg svake godine posjeti na hiljade vjernika - rekao je Dragosavljević.

Iz istog razloga je rekonstruisan put u Ilićanima u dužini od tri i po kilometra i izgrađen vodovod prema Župskom Razboju dužine dva kilometra, a projekte je finansirao Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) sa 390.000 KM, uz posredstvo Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata RS.

- Na ovaj način smo podstakli brojne malinare i druge voćare iz ovog kraja da zasnuju još veću proizvodnju. Istovremeno su 24 domaćinstva iz susjednog sela Župski Razboj prvi put dobila vodu sa gradske vodovodne mreže, a stvoreni su uslovi za priključenje na vodovod još 40 kuća - rekao je Dragosavljević.

On ističe da je krajem prošle godine završena sanacija kritičnih dijelova vodotoka Povelič i Ina čime je rizik od poplava smanjen za oko 150 stanovnika i najmanje 230 hektara poljoprivrednog zemljišta. Ovaj projekat bio je jedan od prioriteta u prošloj godini kako se ne bi ponovila situacija iz 2014. godine kada su poplave zahvatile 18 odsto teritorije opštine.

- Zajedno sa UNDP-jem BiH izdvojeno je blizu 75.000 KM za ove namjene, a paralelno je očišćena kanalska i odvodna mreža u Kaocima, Kobašu i Srpcu, za šta je kroz projekat FEMRED izdvojeno 34.227 KM - istakao je Dragosavljević.

Dodao je da u ovoj godini očekuju otvaranje novog proizvodnog pogona firme "Kolektor CCL" iz Laktaša koja će u industrijskoj zoni Crnaji zaposliti oko 100 radnika.

- Pregovaramo sa još nekim investitorima, tako da je realno da još jedan broj lica skinemo sa biroa rada - istakao je Dragosavljević.

U tom pogledu je ove godine planirana rekonstrukcija i asfaltiranje puta od Crnaje do sela Šeškovci, a ova investicija trebalo bi da košta oko 1,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana