Protiv kvrgave kože vakcinisano više od 19.500 goveda

Milijana Latinović
Protiv kvrgave kože vakcinisano više od 19.500 goveda

Banjaluka - S ciljem suzbijanja pojave i širenja bolesti kvrgave kože, u Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine preventivno vakcinisano 19.546 goveda.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da u Srpskoj i BiH do sada nisu zabilježeni slučajevi obolijevanja od ove bolesti.

Bolest kvrgave kože je oboljenje koje se ne može liječiti, pa se goveda moraju uništavati. Uzrokuje veliku materijalnu štetu proizvođačima mlijeka i mesa goveda. Iako je ranije ova bolest bila karakteristična samo za tropska područja Afrike, 2015. godine prvi put pojavljuje se u Evropi, između ostalog i u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- S obzirom na to da je oboljela stoka u zemljama regiona i da bolest prenose mušice i komarci, odlučili smo da sprovedemo preventivnu vakcinaciju goveda koja još traje - naveli su u Ministarstvu i dodali da je vakcinacija započeta u onim mjestima koja graniče sa zemljama u kojima je bilo oboljelih goveda.

Ističu da su vakcine obezbijeđene iz sredstava Evropske unije i Švedske agencije za razvoj (SIDA), dok se sprovođenje vakcinacije vrši iz sredstava nadležnih tijela RS, FBiH i Brčko distrikta.

- BiH je do sada distribuisala 248.800 vakcina, koje su raspoređene veterinarskim organizacijama koje sprovode vakcinaciju. U RS je podijeljeno 113.050 doza, a vakcinacija još traje - naveli su u Ministarstvu i dodali da je kretanje životinja dozvoljeno nakon što prođe najmanje 28 dana od vakcinacije.

Pojašnjavaju da vakcinacija štiti doživotno goveda od bolesti, a sprečava i prenošenje bolesti sa jedne životinje na drugu.

Nadležni veterinar za farme semberske industrije mesa Velibor Todorović pojašnjava da je RS podijeljena u dvije zone kada je riječ o vakcinaciji goveda, i to zonu A koja obuhvata predjele od Zvornika do Trebinja i zonu B koju čini Semberija.

- Dobili smo za farme "Biosimensa" i "ZP Komerca" 1.100 doza, koje je obezbijedila švedska agencija SIDA. Vakcinaciju smo obavili u karantinu, a kako pristižu grla, tako ih i vakcinišemo. Stoka nakon vakcinisanja boravi u karantinu 28 dana, dok stekne imunitet. Nakon toga ide u dalji proces, a meso je bezbjedno za ljudsku upotrebu nakon sedam dana - rekao je Todorović i dodao da se goveda vakcinišu i u Srbiji, Grčkoj, Albaniji i Makedoniji.

Uvoz životinja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da nadležni kontrolišu sve životinje koje se uvoze na teritoriju BiH.

- Svaka živa životinja koja se uvozi na teritoriju BiH provodi 21 dan u karantinu, kako bi se spriječio eventualni ulazak neke zarazne bolesti - istakli su u Ministarstvu. 

Simptomi kvrgave kože

- čvorići pod kožom koji

  se pretvaraju u kraste

- oticanje nogu

- kašalj

- obilno curenje iz nosa

- izlučivanje pljuvačke

- suzenje očiju

- infekcija oka

- groznica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana