Prnjavor: Nove cijene za bakterije

Brane Radulović
Prnjavor: Nove cijene za bakterije

Prnjavor - Nadzorni odbor Komunalnog preduzeća "Vodovod" odlučio je da nova cijena vode iz gradske mreže bude 1,34 marke, odnosno 67 odsto više od dosadašnjih 80 feninga. Korekcija bi bila za potrošače prihvatljivija da je voda za piće.

Odavno je na snazi odluka o zabrani upotrebe vode, jer su stručne analize potvrdile da je kvalitet takozvane sirove vode iz akumulacionog jezera u Drenovi, takav da se ne može oplemeniti prečistačima i hemijskim sredstvima.

Direktor Dragomir Đurđević, inače kadar SDS, tek je preuzeo preduzeće, a dočekala ga je odluka o poskupljenju. Inkasanti već dijele potrošačima račune za majsku potrošnju, u kojima je ukalkulisana nova cijena.

Poskupljenje je najavljeno prije tri mjeseca, jer su u poslovodstvu "Vodovoda" procijenili da se sa velikim poslovnim gubitkom mogu nositi samo uz veću cijenu. U martu je održana i vanredna sjednica Skupštine opštine, na kojoj se punih 11 časova govorilo o problemu poslovanja komunalne firme, opterećene sa 1,8 miliona maraka gubitka. Tada je načelnik opštine Siniša Gatarić odbio mogućnost da odobri saglasnost za veću cijenu. Umjesto toga "komunalcima" je dato 60 dana sagledavanja stanja u firmi i izrada programa  oporavka.

- Tek sam preuzeo vođenje preduzeća, ali mi je odranije poznato da je situacija u "Vodovodu" alarmantna. Nova cijena vode mjesečno će nam donositi veći  prihod za  25.000 maraka. Godinama su se gomilale neizmirene obaveze, za koje je odgovorno bivše rukovodstvo. Na nama je da sprovedemo program konsolidacije stanja, mada je svima jasno da će to trajati godina - kaže Đurđević.

Blokade računa su stalna pojava u "Vodovodu", a najnovija je stigla zbog višegodišnjeg neplaćanja vodnog  doprinosa.

Da se Đurđević prihvatio još jednog vrućeg krompira potvrđuje i odluka Nadzornog odbora da se otpusti deset od 50 trenutno zaposlenih radnika. Među "komunalcima" vladaju  konfuzija i panika, jer strahuju da će morati na ulicu, kao tehnološki višak. I dok su bakterije iz jezera Drenova dobile na cijeni, stanovnici Prnjavora uglavnom se protive poskupljenju vode zabranjene za piće. Najbolji pokazatelj njihovog gledanja na ovu pojavu biće postotak naplaćene vode po novom cjenovniku.

Povelič

Prošle jeseni bilo je aktuelno snabdijevanje zdravom vodom za piće gradskog područja sa izvorišta Povelič, na sjevernom dijelu opštine, ali su stanovnici šest mjesnih zajednica pristali  na takvu mogućnost tek kada budu podmirena njihova domaćinstva.

Sela su još žedna, jer projekat nije završen, pa je gradska zona na režimu čekanja utvrđivanja stvarnih kapaciteta izvorišta Povelič

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana