Predstava trebinjskih gimnazijalaca privukla veliku pažnju: Koferi” upozorenje na odlaske mladih

Ratomir Mijanović
Predstava trebinjskih gimnazijalaca privukla veliku pažnju: Koferi” upozorenje na odlaske mladih

Trebinje - Mladalačka energija, riješenost da urade konkretnu stvar i na “daskama koje život znače” podare novu viziju, polaznicima Dramske sekcije trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić” uzvraćena je velikim uspjehom komada “Koferi”.

Predstavu, u kojoj igra 35 učenika, izveli su članovi reosnovane dramske sekcije u toj školi koju su ponovo pokrenuli profesorica srpskog jezika i književnosti Jelena Mandrapa, bibliotekarka Dijana Lalović i glumac pripravnik Igor Svrdlin, koji je i režirao predstavu.

Svrdlin kaže da nije želio da pravi klasično ili savremeno djelo, nego je imao želju da gimnazijalci ispričaju svoju priču.

- Svi su dobili temu “Ostati ili otići”. Njihovi radovi u formi ispovijesti čine ovu predstavu uz male promjene prilagođavanja sceni - rekao je Svrdlin. Učenici su, kaže Svrdlin, sazrijevali iz probe u probu, dok su se neki u emotivnom smislu otvorili tek na kraju, a svi su pokazali volju da rade i da razumiju temu.

- Poenta predstave je da kroz njihove ispovijesti bude poslata poruka da društvo treba više pažnje da obrati na mlade kako bi u zemlji bilo više perspektive, nade, razumijevanja i sigurnosti - istakao je Svrdlin.

Prema njegovim riječima, koliko god to zvučalo pesimistično, poruka koju su htjeli da pošalju je optimistična.

- Odlasci mladih su, nažalost, veoma aktuelna tema. Oni su pisali tekstove u formi ispovijesti i tu zaista ima raznih priča i viđenja tematike koju smo obrađivali. Neke priče su izmaštane, a neke su potpuno lične, druge duhovite, a treće beskrajno emotivne. Sve te priče, upakovane u rediteljsku koncepciju, čine predstavu “Koferi” - dodao je režiser.

Rad sa gimnazijalcima je bio i te­ kako inspirativan jer su oni sa nevjerovatnim žarom ušli u projekat.

- Uz svesrdnu pomoć profesorice Jelene Mandrape, bibliotekarke Dijane Lalović, kao i cijelog kolektiva Gimnazije sa direktorom Mišom Pešićem na čelu, vjerujem da smo napravili predstavu koja je danas potrebna i koja na hrabar način govori o migraciji mladih iz BiH - kaže Svrdlin.

Učenica prvog razreda Gimnazije Helena Brajić glumi duha djevojčice koja je poginula bježeći od strahota rata. Ona je rekla da je tokom proba bilo dosta smijeha, šala, priče, ali i ozbiljnog rada.

- Željeli smo da pokažemo koliko je smrt gora od bilo kojeg drugog načina odlaska, kao odlaska od kuće - iskrena je Brajićeva.

Planovi

Pred glumcima gimnazijalcima su sada novi izazovi. U prvom planu su odlasci na omladinske festivale, koji su odmah uslijedili, ali i nove priče. Gimnazijalci su pokazali da žele i hoće, a i da i te­ kako znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana