Pomoć srbačkim poljoprivrednicima: Plastenici za još 30 domaćinstava

D. J.
Pomoć srbačkim poljoprivrednicima: Plastenici za još 30 domaćinstava

SRBAC - Još trideset srbačkih domaćinstava na proljeće će dobiti plastenike površine 100 kvadratnih metara u sklopu druge faze projekta razvoja plasteničke proizvodnje koji će opština Srbac realizovati uz finansijsku pomoć Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Projekat je odobren na javnom pozivu IRB-a, a ukupna vrijednost iznosi 90.745 KM od čega će bespovratna sredstva iznositi 68.058 KM a ostatak će obezbijediti opština Srbac i korisnici.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da će domaćinstva, pored dodjele i montaže plastenika, dobiti prateću opremu za navodnjavanje i sadni materijal, a očekuje se da će realizacija projekta početi na proljeće.

- Organizovaće se i tri stručne obuke kojima će prisustvovati svih 30 izabranih korisnika i desetak zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača ili građana - rekao je Dragosavljević.

Pravo učešća će imati stanovništvo iz ruralnih područja, naročito nezaposleni, osobe do 40 godina starosti, žene, teško zapošljive kategorije, kao i postojeći poljoprivredni proizvođači i zainteresovani stanovnici koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom.

- U prvoj fazi ovog projekta raspisali smo krajem oktobra javni poziv za dodjelu 25 plastenika sa sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom a rok za prijavu je istekao ovih dana. Stigao je veliki broj prijava i nakon bodovanja i rangiranja objavićemo konačan spisak. Oni koji ne prođu imaće šansu da se ponovo prijave kada krenemo sa drugom fazom - istakao je Dragosavljević. On podsjeća da su ove godine već dodijeljena 92 plastenika u vrijednosti od 250.000 KM za socijalno i materijalno ugrožene osobe, mlade do 35 godina starosti i žene svih starosnih dobi u okviru IFAD projekta koji je realizovan sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana