Policijski orkestar MUP-a: Taktovi “Moje Republike” bude najjače emocije

Milijana Latinović
Policijski orkestar MUP-a: Taktovi “Moje Republike” bude najjače emocije

Banjaluka - Osjećaj kada se obuče svečana uniforma i zasvira “Moja Republika” ne može se uporediti ni sa čim drugim, a osim naše, uvježbali smo i taktove ruske himne i velika čast bila bi nam da je odsviramo pred predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Ističe ovo, sabirajući utiske sa dosadašnjih nastupa, klarinetista Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS Aleksandar Jovanović.

S ponosom za “Glas Srpske” ističe da je velika čast biti dio ovog limenog duvačkog sastava, koji još nije proslavio ni prvi rođendan, ali je već postao jedan od simbola ne samo MUP-a, već i Srpske. 

Orkestar je osnovan u decembru 2017. godine, a publika je prvi put imala priliku da ga čuje 9. januara ove godine, na proslavi Dana Republike, kada su jednočasovnim nastupom u svečanom defileu pobrali gromoglasne aplauze. Nastupi su se nizali jedan za drugim, od Svjetskog dana muzike, obilježavanja 100. godišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu, do dočeka visokih ruskih zvaničnika.

- Svi naši nastupi bili su veoma zapaženi. Zadovoljna lica građana koji nas slušaju za nas su obaveza da budemo još bolji. Najveća čast je svirati himnu naše Republike. To je poseban osjećaj i teško je opisati kakvu ljubav i energiju svako od nas tada osjeća - rekao je Jovanović, koji je član i Banjalučke filharmonije.  

Osim himne, koračnica i marševa, koji su nezaobilazni na njihovom repertoaru, Policijski orkestar svira i rodoljubive pjesme “Tamo daleko”, “Kreće se lađa francuska” kao i “Pukni, zoro” koja je, kako u šali kažu, postala nezvanična himna MUP-a Srpske.

Iza svakog uspješnog nastupa je mnogo truda i zajedničkog rada, kako bi njih 20, među kojima je pet pripadnica ljepšeg pola, zvučali kao jedno.

Dirigent Dušan Pokrajčić ističe da mu je zadovoljstvo da radi sa talentovanim muzičarima koji su svako ponaosob virtuozi na instrumentima koje sviraju.

- Važno je poznavati instrument, tehniku sviranja i voljeti muziku. Vježbamo redovno i, bez obzira na to pred kim ćemo svirati, trudimo se da svaku kompoziciju izvedemo najbolje što znamo - rekao je Pokrajčić.

Za one koji vole muziku i kojima su note i melodije način života nijedna kompozicija ne pada teško. Ipak, melodije koje su draže srcu, kako kažu članovi orkestra, savladavaju mnogo brže. Pripremajući se za doček predsjednice Gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije Valentine Matvijenko, za sedam dana naučili su da sviraju rusku himnu. Nekoliko mjeseci kasnije, u njihovom nastupu uživao je i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

- Pozitivna trema pred svaki nastup je nezaobilazna,  a svako naše izvođenje do sada ispraćeno je aplauzom. Poseban je osjećaj kada vam aplaudira Lavrov dok izvodite rusku himnu. To je bilo nevjerovatno i dalo nam vjetar u leđa da nastavimo još bolje. Uvježbali smo rusku himnu i čekamo predsjednika Putina - rekla je za “Glas Srpske” koordinatorka Policijskog orkestra Jelena Atlagić.

Ona je naglasila da je osnovna uloga orkestra da služi MUP-u i učestvuje u obilježavanju svih značajnih datuma na nivou RS.

- Uglavnom smo angažovani na svim manifestacijama sa počasnom jedinicom MUP-a. Vježbamo najmanje jednom sedmično po dva sata kako bismo uvijek bili spremni. Već sada se pripremamo za rođendan Republike - kazala je Atlagićeva i dodala da bez podrške MUP-a i ministra Dragana Lukača, koji je prepoznao ideju i omogućio osnivanje orkestra, oni danas ne bi postojali. Policijski orkestar trenutno uvježbava novi repertoar i, kako vole da kažu, glancaju svoje trube, flaute i klarinete da bi u svakom trenutku bili spremni da publiku počaste najljepšim melodijama. +++

Uniforma

Svečana uniforma koju na svojim nastupima nose članovi policijskog orkestra MUP-a RS plijeni poglede publike pred kojom sviraju.

- Veoma je zanimljivo prošetati gradom u svečanoj uniformi. Vjerujte da nije bilo djevojke koja se nije okrenula za nama - kroz smijeh je rekao Aleksandar Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana