Podići nivo bezbjednosti na pružnim prelazima

Srna
Foto: Srna

ČELINAC - Cilj kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze", koja je u toku u Republici Srpskoj, jeste da se u saradnji sa lokalnim zajednicama unaprijedi bezbjednost saobraćaja na pružnim prelazima i smanji broj nesreća sa smrtnim posljedicama, izjavio je Srni zamjenik direktora republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Radović je rekao Srni da se u posljednjih pet godina na 17 pružnih prelaza na teritoriji opštine Čelinac desilo 12 saobraćajnih nezgoda, a da su dva lica smrtno stradala.

On je istakao da se edukativnim kampanjama želi podići svijest kod vozača da moraju biti oprezni prilikom prelaska preko pruge, odnosno da se uvjere da voz ne nailazi.

"Naša je obaveza, u saradnji sa republičkim institucijama i lokalnim zajednicama, unapređenje drumske infrastrukture, dakle pristupnih puteva na pružnim prelazima da bi uskladili tu infrastrukturu sa odredbama pravilnika o ukrštanju pruge i puta", naglasio je Radović.

Prema njegovim riječima, lokalne zajednice koje na svojoj teritoriji imaju pružne prelaze dužne su popuniti upitnike o stanju svih pružnih prelaza i nakon toga će se raditi na rješavanju infrastrukturnih problema i uklanjanju nedostataka.

Načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić je potvrdio spremnost da se urede svi pružni prelazi na području opštine.

"Neophodno je da se podigne bezbjednost svih učesnika u saobraćaju na viši nivo da bi smanjili broj nesreća sa smrtnim posljedicama i sa te strane opština će pružiti podršku uređenju pružnih prelaza", istakao je Gligorić.

Prema riječima Željka Grebića, savjetnika ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, veliki broj saobraćajnih nezgoda dešava se na pružnim prelazima, više od 90 odsto je uzrokovano nepoažnjom vozača.

"Najčešće su te saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama. Ova kampanja je i edukativnog karaktera i jedan od načina da se spriječe nesreće na pružnim prelazima je preventivno djelovanje", naveo je Grebić.

Predstavnik preduzeća "Željeznice Republike Srpske" Rade Cvijanović skrenuo je pažnju svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da budu oprezni prilikom prelaska pružnih prelaza kako bi se izbjegle nemile scene.

U Čelincu je danas održan sastanak u okviru kampanje "Oprezni paze na pružne prelaze", a potom su svi učesnici obišli prelaz "Čelinac" na pruzi Doboj-Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana