Perom i kistom dočarali šta im znači Srpska

Ljiljana Aleksić
Perom i kistom dočarali šta im znači Srpska

Bijeljina - Da mladi naraštaji imaju svijest o značaju Srpske, pokazao je i konkurs organizovan u Bijeljini o temi “Republiko Srpska, u srcu te nosim, tobom se ponosim”, a učenici su perom i kistom dočarali šta im znači njihova Republika.

Na konkurs Gradske boračke organizacije pristiglo je čak 220 literarnih i likovnih radova o Republici Srpskoj, a oni najbolji nagrađeni su na svečanosti koja je održana u Centru za kulturu “Semberija”.

Predsjednik Komisije za organizovanje 12. konkursa Đorđe Pajić rekao je da su o Republici Srpskoj pisali đaci iz 16 osnovnih škola u regiji.

- Ova manifestacija počela je prije 12 godina na inicijativu nekoliko članova Predsjedništva Boračke organizacije u Bijeljini. Svake godine obezbijedimo vrijedne nagrade za učenike, a oni su sve aktivniji kada je riječ o stvaranju na ovu temu - naveo je Pajić.

Za najbolji literarni i likovni rad o Srpskoj izabrani su radovi Anastasije Rankić iz Bratunca i Marka Stanišića iz Bijeljine.

- Jako sam srećna jer već dvije godine aktivno radim na ovu temu. Prošle godine sam osvojila takođe prvo mjesto na republičkom takmičenju. Moja poruka je da svi treba da volimo našu Republiku i otadžbinu - rekla je Anastasija. Njen drug Marko je učenik Osnovne škole “Ćirilo i Metodije” u Glavičicama i veoma je ponosan na svoju nagradu.

- Crtao sam grb Republike Srpske i to na dan kada je proslavljala svoju krsnu slavu - rekao je ovaj učenik koji je nagradu osvojio i prošle godine.

Nagrade za literarne radove osvojile su i Ivona Radman iz bijeljinskog naselja Janja i Nataša Leka iz Bratunca, dok su drugo i treće mjesto u konkurenciji likovnih radova osvojile Marina Kolunija iz Bratunca i Irina Pejić iz Zvornika.

- Šta je otadžbina? Zapitate li se ponekad? Neki će reći, to je država u kojoj živimo, drugi to je Republika u kojoj živimo, a moja definicija otadžbine je sasvim drugačija. Otadžbina je mjesto u srcu, mislima, sjećanjima - pročitala je Ivona Radman dio iz nagrađenog rada.

Na ovogodišnjoj manifestaciji šestoro nagrađenih učenika dobilo je desetodnevno ljetovanje posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu RS u okviru projekta “Socijalizacija djece RS”.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji uoči krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, 14. februara.

- Cilj je da mladima u Srpskoj ukažemo na značaj našeg učešća u ratu i nastanka Srpske - rekao je predsjednik Boračke organizacije u Bijeljini Miodrag Stevanović. Učesnici konkursa i predstavnici Boračke organizacije prije početka manifestacije posjetili su i spomen-sobu koja se nalazi u okviru bijeljinskog Muzeja Semberije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana