Otvorena izložba fočanskog fotografa Radojice Ćosovića: Nestvarni prizori zaleđeni u vremenu

Radmila Đević
Otvorena izložba fočanskog fotografa Radojice Ćosovića: Nestvarni prizori zaleđeni u vremenu

Foča - Zoru iznad Šćepan Polja, jutro nad Maglićem i Volujakom, Zelengoru s proljeća, rađanje cvijeta ispod snježnog pokrivača, mnogi priželjkuju da ugledaju i dožive, a upravo ovakve trenutke zapečatio je poznati fočanski fotograf Radojica Ćosović.

On je brojnoj publici, na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji fočanskog Centra za kulturu i informisanje, u srijedu uveče poklonio 27 izuzetnih fotografija na kojima dominiraju prirodne ljepote ovog kraja.

Ćosović se fotografijom počeo baviti još kao mladić, a prirodne ljepote Zelengore, Maglića, Volujaka bile su i ostale njegova glavna inspiracija. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a njegove fotografije objavljivane su u prestižnim međunarodnim i domaćim publikacijama u posljednjih 30 godina.

- Svaka fotografija je priča za sebe, a da bi se ta priča ispričala, neophodno je uhvatiti momenat na vrijeme, biti tu u tom trenu, svjedočiti prikazano, a ima i onih koje se mogu napraviti usred dana i u svakodnevici. Na ovako bogatom krajoliku malo kada se može pogriješiti - kaže Ćosović.

Dodaje da ga posebno raduje činjenica što u posljednjih skoro pola vijeka niko u Foči nije napravio autorsku izložbu o domaćim temama.

Fočanka Biljana Dragičević složila se sa autorom da je potrebno više sličnih izložbi, jer ovaj kraj ima šta da ponudi autorima. Jedinstvene Ćosovićeve fotografije biće izložene do kraja mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana