Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS šalju neobične zahtjeve: Traže novac za skupe kreme i vitamine

Milijana Latinović
Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS šalju neobične zahtjeve: Traže novac za skupe kreme i vitamine

Banjaluka - Među zahtjevima za refundiranje troškova za razne medicinske zahvate i lijekove koje su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS platili iz svog džepa, bilo je i onih koji su tražili da im budu namireni troškovi za skupe kreme, biljne preparate i vitamine, što zdravstveno osiguranje ne finansira.

U Fondu kažu da ih nerijetko iznenade i zahtjevi za refundiranje troškova koji nemaju nikakve veze sa zdravstvom.

- Jedan osiguranik je prije nekoliko godina, pored računa za lijekove, priložio i račun za antivirusni program koji je kupio u Njemačkoj za 29 evra. Bilo je i zahtjeva za refundaciju kupovine limuna - rekli su u Fondu.

Ističu da su za deset mjeseci ove godine osiguranicima refundirali 3,1 milion maraka i dodaju da svi koji smatraju da su im neka usluga ili lijek neosnovano naplaćeni, imaju pravo da traže da im budu namireni troškovi.

- Uglavnom podnose zahtjev za refundaciju ukoliko su sami kupili lijek kojeg tog trenutka nije bilo u zdravstvenoj ustanovi ili im u ustanovama sa kojima imamo ugovor nije bilo moguće pružiti određenu uslugu - naveli su iz Fonda i dodali da troškove refundiraju onim osiguranicima za koje se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Dodaju da su česti zahtjevi za refundaciju i kada osiguranik ode samostalno u neku zdravstvenu ustanovu koja sa Fondom nema potpisan ugovor.

- Refundiramo zahtjeve ako su platili nešto što pokriva obavezno zdravstveno osiguranje. Ako utvrdimo da je naplaćena participacija, a osiguranik je oslobođen plaćanja, nadoknađujemo troškove - pojasnili su u Fondu.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da je pravilnikom Fonda jasno propisano kada i šta može biti refundirano.

- Naš narod je navikao na besplatno zdravstvo i misle da sve može da im se refundira. Normalno je da te kreme i razne maze koje nabavljaju nisu na listama za refundaciju - rekao je Granulić.

Sekretar Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS Aleksandar Radun kaže da im je najveći problem komunikacija sa neupućenim službenicima.

- Primjera radi, jedan lijek koji košta 500 KM, a koji koriste neki bubrežni bolesnici u filijali Fonda u Banjaluci refundiraju, a za isti taj lijek u Trebinju kažu da ne refundiraju. Teško im je da nazovu centralu i provjere. Službenici su nezainteresovani zbog čega ispaštaju oboljeli - rekao je Radun.

Zahtjev za refundaciju

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS navode da osiguranici zahtjev za refundiranje troškova podnose u nadležnim poslovnicama Fonda.

- Uz zahtjev prilažu medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da im je preporučena usluga ili lijek, sanitetski materijal ili medicinsko sredstvo za koju traže refundaciju. Treba da prilože i originalni račun o plaćenoj usluzi ili kupljenom lijeku - naveli su iz Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana