Opoziv načelnika Kotor Varoša na veresiju

D. Kerezović, V. Kulaga
Opoziv načelnika Kotor Varoša na veresiju

Kotor Varoš - Skupština opštine Kotor Varoš usvojila je juče izmjene i dopune odluke o pokretanju opoziva načelnika opštine Dalibora Vučanovića, kojom je definisano da će troškovi referenduma biti pokriveni smanjenjem odborničkog dodatka, a ne, kako je to ranije bilo traženo, iz budžetske rezerve.

Na vanrednoj sjednici parlamenta je donesen zaključak da 25.000 maraka, koliko će koštati opoziv, bude planirano rebalansom ovogodišnjeg budžeta i to umanjenjem stavke za odbornički dodatak, koji iznosi 430 KM.

Skupština je obavezala opštinsko Odjeljenje za finansije da "Poštama RS" uplati avans za slanje biračkog materijala za glasače u inostranstvu u iznosu 7.062 KM, jer ni za to nije bio obezbijeđen novac u budžetu.

Inicijativu za opoziv Vučanovića pokrenuli su SDS, PDP i SDA, koji su u prvobitnoj odluci o sprovođenju opoziva izričito naveli da troškovi tog procesa budu finansirani iz budžetske rezerve. Na toj stavci, međutim, nema novca, jer je kraj godine, a opštinska uprava je imala i velike vanredne troškove tokom katastrofalnih poplava.

Zanimljivo je da su odbornici juče odlučili da novac obezbijede rebalansom budžeta, iako su upravo oni nedavno skinuli rebalans budžeta sa predloženog dnevnog reda. Još nije poznato ni kada će rebalans budžeta biti usvojen, a referendum na kojem će se građani izjasniti o prijedlogu za opoziv je zakazan za nedjelju.

Šef Kluba odbornika PDP-a Radenko Čupić izjavio je da će troškovi opoziva načelnika biti plaćeni od odborničkih naknada nakon rebalansa budžeta, jer se nije smjelo desiti da načelnik bez odluke Skupštine troši novac sa te stavke. Na pitanje kada će biti usvojen rebalans budžeta, on je rekao da je on pripremljen i da vjeruje da će biti usvojen iduće sedmice.

- Skupština odlučuje o svemu u vezi sa budžetom. Tako može da donese odluku o rebalansu i o realokaciji sredstava - rekao je Čupić.

Odbornik SNSD-a Gojko Vučenović rekao je da je opoziv po mnogo čemu sporan.

- Ko će snositi odgovornost za utrošena sredstva ako Centralna izborna komisija BiH poništi odluku o opozivu načelnika - upitao je Vučenović.

Vučanović je rekao da odluka Skupštine opštine pokazuje da je bio u pravu kada je tvrdio da ne može isplatiti novac za opoziv i poštarinu sa drugih stavki budžeta i da je nova većina bezglavo krenula u cijeli proces.

- Inicijatori opoziva žele da na silu uđu u vlast i donose odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Sada su to i sami priznali. Potvrdu toga dobiće i od naroda na referendumu u nedjelju - rekao je Vučanović.

U slučaju da Vučanović bude opozvan, biće organizovani prijevremeni izbori.

Birači

Na referendumu će moći da se izjasne 21.473 birača na 34 biračka mjesta. Dostava glasačkog materijala počela je juče za 1.070 birača u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana