Obudovački hram - Pravoslavna svetinja Ravne Posavine FOTO

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC - Ravnu Posavinu krasi hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice u Obudovcu koji je, zajedno sa grobljem i spomen-pločama u porti hrama, proglašen za nacionalni spomenik BiH 2005. godine.

Naredne godine ovaj hram slavi 140 godina postojanja.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Obudovac Dragan Mitrović priča Srni da je od svog podizanja 1864. godine hram centar duhovnosti pravoslavnog naroda i Posavine.

„Vjernici iz Obudovca i okolnih mjesta uvijek su bili uz svoju crkvu, i u ratovima i miru“, napominje Mitrović.

Najbolji dokaz da je obudovačka crkva stub pravoslavlja u Posavini jeste podatak da veliki broj vjernika i danas prisustvuje liturgijama i krštavanjima, te da se mnogi vjenčavaju u njoj.

Značajan broj stanovnika iz okolnih mjesta sahranjuje se na pravoslavnom groblju u Obudovcu, koje je i najveće i najstarije groblje u okruženju.

Obudovačka Crkva rođenja Presvete Bogorodice sa grobljem nalazi se na lokalnom putu koji vodi iz Brčkog za Šamac i koji se odvaja lijevo od magistralne ceste koja vodi iz Tuzle za Orašje.

Obudovac je udaljen 16 kilometara od Šamca i Orašja, a vjernici dolaze u ovaj hram - nacionalni spomenik - sa njegove južne strane, sa lokalnog puta koji vodi iz Brčkog za Šamac.

Prvi pisani tragovim o Obudovcu nalaze se u defteru iz 1548. godine, kada su osmanske vlasti izvršile popis Zvorničkog sandžaka, kome je Obudovac tada pripadao.

Područje današnjeg Obudovca sa Orlovim Poljem zapisano je pod nazivom Ogludovac, a u popisu bosanskih spahija 1711. godine selo je popisano pod današnjim imenom.

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu građena je 18 godina, sa prekidima od 1864. do 1882. godine, a kamen je dovožen iz rudnika kod Bosanske Bijele i iz rudnika zvanog Opeža kod Modriče.

Crkvu je gradilo stanovništvo 18 okolnih sela, a dobrovoljni prilozi za gradnju crkve prikupljani su sa teritorije čitave današnje BiH, Srbije (Vojvodine), pa čak i Rusije.

Prema pisanim izvorima i predanju stanovnika Obudovca, crkva je osveštana 14. oktobra 1882. godine, a taj čin obavio je tadašnji mitropolit zvorničko-tuzlanski Dionizije Prvi.

Na objektu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu vršene su rekonstrukcija i konzervatorsko-restauratorski radovi, i to više puta, u periodu od 1891. do 2001. godine.

Obudovačka crkva je u osnovi trobrodna bazilika građena u kombinaciji srpsko vizantijskog i baroknog stila. Debljina zidova iznosi 1,5 metara, crkva je duga 37 metara, široka 22, a visoka do krova 12 metara. Tu je i veliki toranj sa krstom visok 46 metara.

U crkvi se čuva 26 ikona nepoznatog autora koje su nastale prije 29. oktobra 1858. godine, kada je stara crkva nakon „Protine bune“ zapaljena.

Sve ikone su rađene tehnikom tempere na drvetu. Uramljene su u smeđi drveni ram, širine 6,5 centimetara. Ikone su uglavnom rađene u istom maniru i na njiuma su predstavljeni pojedinačno svetitelji.

Obudovački jerej Milan Mihajlović ističe da je ova crkva „sa mukom podizana u vremenu buna i ropstva pod Turcima, kada je otomanska imperija izdisala, a kada se srpski nacionalni pokret budio“.

„U crkvi se nalaze stare ikone, kao i rusko Jevanđelje iz 1864. na kojem je ispisano cijelo porodično stablo carske porodice Romanovih“, navodi Mihajlović.

Mihajlović napominje da su tokom Prvog i Drugog svjetskog rat postojale rimokatoličke pretenzije na ovom području da se narod pokatoliči, ali su te namjere propale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana