Obilježeno 30 godina od osnivanja Višegradske brigade

Srna
Foto: Srna

VIŠEGRAD- U Višegradu je danas obilježeno 30 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 1.700 boraca, poginula 144, a ranjeno oko 200, i iskazano je poštovanje prema onima koji su živote dali za slobodu, ali i svima drugima koji su tu živjeli kao porodica tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je da je ovo veliki dan za grad, Republiku Srpsku, Vojsku Republike Srpske, jer se slavi 30 godina slobodnog Višegrada.

On je iskazao poštovanje svima koji su dali živote, borcima, ratnim vojnim invalidima i svim stanovnicima Višegrada koji su bili jedna porodica od 1992. do 1996. godine.

"Sve naše žalosti i radosti zajedno smo dijelili. Nadamo se da ćemo naći način da uvijek budemo složni, ne samo kad nam je najteže, nego i kad nam je najljepše", istakao je Savić.

General-pukovnik Vinko Pandurević naveo je da su u Višegradu posjetili spomen-sobu, vojničko groblje, spomen-obilježje braniocima grada, položili vijence, te se prisjetili na ono što su učinili u odbrani Republike Srpske.

"Istovremeno je to velika obaveza, 30 godina nije mali period. Mi smo bili kreatori istorije i meni je drago što u toj našoj istoriji nije ništa sakriveno, sve je jasno i otvoreno", istakao je Pandurević.

On je poželio da Republika Srpska živi vijekovima, da bude ustanovljena kao stabilna država, odnosno zajednica sa svim ostalim narodima i da se poštuje njena dejtonska pozicija.

Predsjednik Smederevske organizacije Rezervnih vojnih starešina Slobodan Bogić rekao je da ovo nije samo jubilej brigade, već i jubilej Republike Srpske.

"Smatramo da je Republika Srpska naša bratska Republika i da smo mi Srbi sa jedne i druge strane Drine isto. Želim da kažem da su ovi borci koji su izginuli braneći slobodu Republike Srpske utkali svoj život u ono što je budućnost Republike Srpske i srpskog naroda", istakao je Bogić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se navršilo punih 30 godina Višegradske brigade, a da su današnje svečanosti posvećene svima koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu položili živote.

"Ne smijemo dozvoliti da zasluge svih boraca padnu u zaborav. Danas je važan jubilej i bitno je da sačuvamo našu istoriju od zaborava i prenesemo je na mlađe naraštaje", istakao je Đurević.

Kod spomenika braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici boračkih kategorija, opštine Višegrad, rezervnih vojnih starješina iz Smedereva, te udruženja, organizacije i pojedinci.

Delegacije su jutros posjetile Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu poginulim srpskim borcima, gdje je služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske.

Svečanosti obilježavanja 30 godina Višegradske brigade počele su sinoć svečanom akademijom, koja je održana u Domu kulture Višegrad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana