Obilježeno 20 godina fondacije “Lara”

Srna
Obilježeno 20 godina fondacije “Lara”

Bijeljina - Promocijom knjige “Ženska društva u Semberiji između dva svjetska rata” autora Tanje Lazić večeras je u Bijeljini obilježeno 20 godina od osnivanja Fondacije “Lara”.

Direktor Fondacije Radmila Žigić rekla je ovaj značajan jubilej obilježen brojnim aktivnostima, među kojima je i izložba radova “Larinih 20 godina”, koju je priredio stručni tim Muzeja Semberije.


“Večerašnja akademija je završna svečanost na kojoj promovišemo knjigu koja je naš poklon ženama Bijeljine i doprinos čuvanju kulturne baštine ovog grada”, rekla je Žigićeva.

Ona je istakla da je rad organizacije bio zahtjevan, te da im je mnogo pomoglo što je Fondacija “Lara” na samom početku dobila vlastite prostorije, gdje su nastale brojne ženske građanske inicijative.

“Mnogo smo radili tokom dvije decenije – realizovali više od 150 projekata, održali seminare u 50 škola, edukovali smo najmanje 5.000 srednjoškolaca o sprečavanju trgovine ljudima, kao i nasilja u porodici. Na godišnjem novou prihvatali smo najmanje 500 žena koje su na bilo koji način tražili zaštitu svojih prava”, rekla je Žigićeva.

Prema njenim riječima, proteklih 20 godina “Lara” je pružila pomoć za najmanje 200 žena koje su bile žrtve trgovine ljudima, a više od 150 žena i djece prošlo je kroz Sigurnu kuću.

“Ovo su značajni podaci, ali za mene je sada najvažnije koliko toga se promijenilo u našem radu od 1998. godine do danas”, rekla je Žigićeva podsjetivši da u tom periodu nasilje u porodici nije bilo tretirano kao krivično djelo, te da danas postoje veoma dobri zakoni koji štite ženu od nasilja.

Žigićeva je rekla da fondacija nastoji da ohrabri žene da prijave nasilje i da vrši pritisak na institucije da svoj posao rade po zakonu.

Ona je zahvalila svima koji su dorinijeli radu “Lare”, posebno medijima koji su pratili i pomogli u realizaciji projekata ove fondacije u prethodnih 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana