Najzabavniji događaj u svijetu nauke pred radoznalcima

Anita Janković-Rečević
Najzabavniji događaj u svijetu nauke pred radoznalcima

Banjaluka - Planetarijum, avio-simulacije, 3D modelovanje, kreativne radionice, “lego” robotika, učestvovanje u eksperimentima i razgovori sa naučnicima samo su djelić onoga što će iskusiti posjetioci najzabavnije noći nauke koja se sutra održava u Banjaluci.

Kao događaj koji popularizuje i slavi nauku, ovogodišnja “Evropska noć istraživača”, koja će u deset gradova BiH biti održana pod sloganom “Stvarajmo nove prilike”, još jednom će okupiti brojne inovatore i istraživače s ciljem da formule i naučne začkoljice približe djeci, mladima i odraslima željnim novih saznanja. U Banjaluci, gdje se ova manifestacija održava sedmi put, centralni dio događaja prilagođen svim generacijama biće održan u Domu omladine od 17 časova, a dio programa biće predstavljen u Muzeju RS, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, Muzeju savremene umjetnosti, Tehničkoj školi i Robokids centru.

Istraživač iz Banjaluke Dejan Radić znatiželjnicima će pokazati računarski program koji omogućava rješavanje igre sudoku na osnovu slike snimljene veb kamerom.

- Slika prikazuje sudoku tablu koja ima 81 polje sa ili bez brojeva od jedan do devet. Nju računar obrađuje automatski tako što poslije predobrade optički nalazi tablu, polja i prepoznaje brojeve, nakon čega ispisuje rješenje za manje od sekunde. Dok je za računar najteže da sagleda sliku, čovjek tu radnju radi mehanički, nesvjestan bilo kakvog napora, međutim, za rješenje se pomuči - pojasnio je Radić.

Zanimljivo će biti i na lingvističkoj radionici koju će održati magistar engleskog jezika i predavač na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka Milena Mićić.

- Fokus radionice biće na praktičnom učenju najdjelotvornijeg načina da se aktivira pasivno znanje engleskog jezika i namijenjena je prvenstveno ljudima koji razumiju engleski, ali ga ne govore. Pripremila sam nekoliko audio i video-materijala, kao i liste najčešće korišćenih riječi na engleskom jeziku i pokazaću svima kako da što brže nauče te riječi i obogate svoj vokabular - rekla je Mićićeva i dodala da je u školama akcenat na učenju  gramatike, ali da je u svijetu aktuelan jezik opšte komunikacije, zbog čega će ona fokus staviti na vokabular.

Ekipa banjalučke Tehničke škole za male radoznalce je pripremila dvije radionice i to avio-simulaciju “Fldž like an eagle”, koja je namijenjena djeci osmih i devetih razreda osnovne škole, dok su radionicu 3D modelovanje osmislili za djecu od četvrtog do sedmog razreda.

Za male istraživače biće organizovane kreativne radionice, razne igre i “lego” robitika. Učesnici će dobiti i priliku da nauče kako da naprave zmaja, postanu “Jutjub” zvijezda ili jezički znalac.   

Direktor “Evropske noći istraživača” Aiste Leman kaže da je veoma zadovoljna što ovaj događaj za promociju nauke u BiH postiže velike rezultate.

- Lani smo u šest gradova BiH imali 125 aktivnosti, više od 400 naučnika i više od 20.000 posjetilaca, a ove godine se program održava u deset gradova i nadamo se da ćemo premašiti prošlogodišnji rekord - rekla je Lemanova.

Predstavnik kompanije “Prointer”, koja je generalni sponzor ovog događaja, Vlatko Vukotić ističe da noć istraživača treba da pošalje poruku djeci i mladima da nauka vrijedi i da je vidljiva u društvu.

- Djeca nauku u školama često ne vide jer im se fizika i hemija ne predstave na shvatljiv način, a ovdje je to i te kako vidljivo i to je najveća draž ovog događaja - rekao je Vukotić. 

Gradovi

Ovogodišnja “Evropska noć istraživača”, osim u Banjaluci, biće održana i u Bijeljini, Trebinju, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici.

Ova manifestacija je evropski događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine, a svi sadržaji za posjetioce su besplatni. Projekat sufinansira Evropska komisija u okviru programa “Horizont 2020 - Marija Sklodovska Kiri”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana