Najveća zdravstvena ustanova u Doboju dobila specijalistu vaskularne hirurgije

Anita Janković Rečević
Najveća zdravstvena ustanova u Doboju dobila specijalistu vaskularne hirurgije

DOBOJ - Stanovnici Doboja i kompletne regije više neće morati odlaziti u udaljene zdravstvene centre po usluge vaskularnog hirurga jer je bolnica “Sveti apostol Luka” nakon dvije decenije dobila specijalistu u toj grani medicine, zahvaljujući čemu će liječenje pacijenata od sada biti brže i efikasnije.

Prelazak u novi, moderno opremljeni objekat bolnice u Doboju, čija se gradnja privodi kraju, zahtijeva i kadrove koji će biti spremni da odgovore svim izazovima koji ih čekaju na novom radnom mjestu.

Priliku za usavršavanje dobio je tridesettrogodišnji Srđan Gostić koji je u dobojskoj bolnici, odnosno u Službi za hirurgiju zaposlen od 2016. godine, a od aprila ove godine sa titulom specijaliste vaskularne hirurgije. Specijalizaciju iz vaskularne hirurgije Gostić je obavljao u Univerzitetskom kliničkom centru RS, Kliničkom centru Srbije i beogradskom Institutu za kardiovaskularne bolesti, a za “Glas” ističe kako je presrećan što mu se pružila prilika da znanje koje je godinama sticao tokom redovnog školovanja i specijalizacije sada može prenijeti u praksu, ali i učestvovati u poboljšanju uslova liječenja pacijenata koji su 20 godina čekali na zdravstvene usluge ovog tipa u svojoj regiji.

- Građani Doboja i cijele regije više neće morati da idu u udaljene centre, što je do sada bio slučaj, da bi dobili adekvatno liječenje, koje će im sada biti dostupno brže, bliže i efikasnije. Tačan broj pacijenata koji u ovom trenutku čekaju na neku od vaskularnih operacija, koje spadaju u najkompleksnije i najrizičnije, teško je procijeniti s obzirom na to da su do sada pacijenti uglavnom liječeni u UKC-u RS, Univerzitetskoj bolnici Foča ili u privatnim klinikama - rekao je Gostić.

On je naveo da za sada ne postoji ni lista čekanja za preglede, ali da je u planu da se sa prelaskom u novu bolnicu, što se očekuje narednih mjeseci,  oformi vaskularna ambulanta gdje će pacijentima biti zakazivani pregledi.

- Pacijenti koji  budu zahtijevali hitan tretman biće upućeni u urgentni centar, gdje će biti adekvatno zbrinuti - rekao je Gostić.

Hirurgija je kao grana medicine, navodi Gostić, sama po sebi izazovna, a kada mu se ukazala prilika da se usmjeri, prihvatio je objeručke.

-  Pruža mi mogućnost da se usavršavam, ali i da doprinosim razvoju grane medicine koja je u deficitu sa kadrom. Najveći izazov u sali je zbrinjavanje povreda krvnih sudova jer se po pravilu radi o mlađim, životno ugroženim pacijentima. Stariji pacijenti su opterećeni značajnim komorbiditetima i tada do izražaja dolazi adekvatna saradnja hirurga, anesteziologa, kardiologa.... Često kažem da hirurgija nije “one man shonj” i da su druge kolege u hirurškom timu, naročito anesteziolozi, neopravdano potcijenjeni - smatra Gostić. 

Odluka da se upiše na medicinu za ovog mladog stručnjaka poklopila se sa suštinskim značenjem te profesije.

- Potreba i želja da se pomogne drugom čovjeku i da se, u krajnjoj liniji, spase nečiji život su u temelju moje odluke i medicine uopšte. Kao i svaki poduhvat u životu, i medicina zahtijeva odricanje, možda i donekle veće nego kod drugih oblasti. Želja da se pomogne drugom donosi satisfakciju koja u osnovi nema cijenu - objasnio je Gostić koji je srednju Medicinsku školu završio u Doboju, a Medicinski fakultet u Foči.

Savjet

Kada je riječ o prevenciji, Srđan Gostić kaže da postoje faktori na koje pacijenti ne mogu uticati, poput genetike, pola, godina starosti, ali da je na veliku većinu to moguće.

- Na prvom mjestu bih izdvojio pušenje koje i do nekoliko puta povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. U način prevencije vaskularnih oboljenja spadaju adekvatna ishrana i fizička aktivnost, a značajno je i rano otkrivanje i adekvatno liječenje šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska i masnoće u krvi - dodao je Gostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana