Највећа здравствена установа у Добоју добила специјалисту васкуларне хирургије

Анита Јанковић Речевић
Највећа здравствена установа у Добоју добила специјалисту васкуларне хирургије

ДОБОЈ - Становници Добоја и комплетне регије више неће морати одлазити у удаљене здравствене центре по услуге васкуларног хирурга јер је болница “Свети апостол Лука” након двије деценије добила специјалисту у тој грани медицине, захваљујући чему ће лијечење пацијената од сада бити брже и ефикасније.

Прелазак у нови, модерно опремљени објекат болнице у Добоју, чија се градња приводи крају, захтијева и кадрове који ће бити спремни да одговоре свим изазовима који их чекају на новом радном мјесту.

Прилику за усавршавање добио је тридесеттрогодишњи Срђан Гостић који је у добојској болници, односно у Служби за хирургију запослен од 2016. године, а од априла ове године са титулом специјалисте васкуларне хирургије. Специјализацију из васкуларне хирургије Гостић је обављао у Универзитетском клиничком центру РС, Клиничком центру Србије и београдском Институту за кардиоваскуларне болести, а за “Глас” истиче како је пресрећан што му се пружила прилика да знање које је годинама стицао током редовног школовања и специјализације сада може пренијети у праксу, али и учествовати у побољшању услова лијечења пацијената који су 20 година чекали на здравствене услуге овог типа у својој регији.

- Грађани Добоја и цијеле регије више неће морати да иду у удаљене центре, што је до сада био случај, да би добили адекватно лијечење, које ће им сада бити доступно брже, ближе и ефикасније. Тачан број пацијената који у овом тренутку чекају на неку од васкуларних операција, које спадају у најкомплексније и најризичније, тешко је процијенити с обзиром на то да су до сада пацијенти углавном лијечени у УКЦ-у РС, Универзитетској болници Фоча или у приватним клиникама - рекао је Гостић.

Он је навео да за сада не постоји ни листа чекања за прегледе, али да је у плану да се са преласком у нову болницу, што се очекује наредних мјесеци,  оформи васкуларна амбуланта гдје ће пацијентима бити заказивани прегледи.

- Пацијенти који  буду захтијевали хитан третман биће упућени у ургентни центар, гдје ће бити адекватно збринути - рекао је Гостић.

Хирургија је као грана медицине, наводи Гостић, сама по себи изазовна, а када му се указала прилика да се усмјери, прихватио је објеручке.

-  Пружа ми могућност да се усавршавам, али и да доприносим развоју гране медицине која је у дефициту са кадром. Највећи изазов у сали је збрињавање повреда крвних судова јер се по правилу ради о млађим, животно угроженим пацијентима. Старији пацијенти су оптерећени значајним коморбидитетима и тада до изражаја долази адекватна сарадња хирурга, анестезиолога, кардиолога.... Често кажем да хирургија није “оне ман схоњ” и да су друге колеге у хируршком тиму, нарочито анестезиолози, неоправдано потцијењени - сматра Гостић. 

Одлука да се упише на медицину за овог младог стручњака поклопила се са суштинским значењем те професије.

- Потреба и жеља да се помогне другом човјеку и да се, у крајњој линији, спасе нечији живот су у темељу моје одлуке и медицине уопште. Као и сваки подухват у животу, и медицина захтијева одрицање, можда и донекле веће него код других области. Жеља да се помогне другом доноси сатисфакцију која у основи нема цијену - објаснио је Гостић који је средњу Медицинску школу завршио у Добоју, а Медицински факултет у Фочи.

Савјет

Када је ријеч о превенцији, Срђан Гостић каже да постоје фактори на које пацијенти не могу утицати, попут генетике, пола, година старости, али да је на велику већину то могуће.

- На првом мјесту бих издвојио пушење које и до неколико пута повећава ризик за настанак кардиоваскуларних болести. У начин превенције васкуларних обољења спадају адекватна исхрана и физичка активност, а значајно је и рано откривање и адекватно лијечење шећерне болести, повишеног крвног притиска и масноће у крви - додао је Гостић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана