Nacrt budžeta Trebinja 22.900.000 KM

Srna
Nacrt budžeta Trebinja 22.900.000 KM

Trebinje - Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su danas Nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 22.900.000 KM, što je za 8,11 odsto manje u odnosu na budžet za ovu godinu ili za 6,76 odsto manje u odnosu na rebalans budžeta.

Rashodi za lična primanja zaposlenih iznose 9.216.490 KM, a za kapitalne investicije planirano je 3.361.500 KM u okviru kojih će, između ostalog, biti završena izgradnja vatrogasnog doma i vodosnabdijevanje Zubačkog platoa, te izgrađena zgrada za raseljena i izbjegla lica i rekonstruisana glavna ulica.


Odbornici opozicionih političkih partija smatraju da budžet nije razvojni i ne odobravaju to što su pojedini grantovi smanjeni.

Najviše zamjerki na Nacrt budžeta imao je odborniik PDP-a Zoran Anđušić, koji je istakao da su rashodi za bruto plate manji za samo 2,36 odsto u odnosu na rebalans i upitao da li priča o preglomaznoj administraciji i najava otpuštanja radnika znači prijem novih.

On je naveo da su primici za nefinansijsku imovinu 2,6 miliona KM, iz čega, kako je rekao, proizilazi da "nova gradska vlast nastavlja prodaju gradske imovine iako se, dok je bila opozicija, tome protivila".

Njegov stranački kolega Lazar Vučković rekao je novinarima da su zamjerke PDP-a i Saveza za promjene to što su smanjeni grantovi za omladinske ogranizacije, kulturno-umjetnička društva, Udruženje "Bebe" i neka druga.

"Mene kao sportistu raduje povećanje granta za sport sa 318.500 na 460.000 KM, ali se bojim da ta sredstva, koja su planirana sportu i sportistima grada Trebinja, ne odu za pokriće dugova Fudbalskog kluba žLeotarž", istakao je Vučković.

Odbornik SNSD-a Blagoje Šupić kaže da je, zbog neodgovornog ponašanja prethodne vlasti, predstavljeni nacrt budžeta za narednu godinu nerazvojni i neinvesticioni.

"Ali samo zato što je nama ostavljen krater u budžetu za ovu godinu, a da ne pričamo o neljudskosti kad su, poslije izgubljenih izbora, zaposlili 46 ljudi", rekao je Šupić, dodajući da niko ne treba da upoređuje zapošljavanja u gradsku administraciju i "Elektroprivredu", jer je grad potrošač, a elektrosektor proizvođač.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da će budžet biti sanacioni i da se ne može razvijati, navodeći da su investitori tek sada poslali pismo namjera, tako da će se efekti vidjeti od oktobra sljedeće godine.

On je podsjetio da rebalansirani budžet za 2016. godinu, koji je usvajala prethodna vlast, neće biti ostvaren sa minimalno 3,5 miliona KM, zbog čega "nisu htjeli da duvaju budžet, niti da pišu lažne prihode i planiraju preveliku prodaju gradske imovine".

"Znamo da nećemo imati šta prodavati narednih godina i realna prodaje je do dva miliona KM", rekao je Petrović, napominjući da su planirani veliki kapitalni prihodi zato što je veći broj investitora najavio obimnu gradnju na području ove lokalne zajednice, 15.000 metara kvadratnih.

On je naveo da će to biti prihod budžeta 3,5 miliona KM samo na račun rente odnosno okolnog uređenja zemljišta.

"Važan prihod će biti i naknada rente za okolno uređenje zbog izgradnje zatvorenog plivačkog kompleksa oko milion KM koje će uplatiti žHidroelektrane na Trebišnjiciž /HET/ zbog izgradnje i dobijanja građevinske dozvole za bazen u Trebinju", rekao je Petrović.

Što se tiče drugih troškova, on kaže da nisu mogli da predvide nerealne troškove, te da je budžet planiran na 278 radnika, napominjući da je rebalans budžeta za 2016. godinu bio planiran na 286 radnika, a da su 9. novembra novoj gradskoj vlasti ostavljena 344 radnika.

"Bivši gradonačelnik je, nažalost, potpisao 49 rješenja na neodređeno vrijeme nakon izgubljenih izbora i to je nemoguće isfinansirati budžetom za 2017. godinu. Uspjeli smo da kreiramo budžet tako da plate budu na istom nivou kao u 2016. godini, što znači 278 zaposlenih u gradskoj upravi", rekao je Petrović.

On je istakao da se prave sanacione mjere i program kako zbrinuti ostatak radnika koji će doći na udar Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, pojašnjavajući da taj zakon predviđa da trebinjska gradska administracija ima 130 radnika.

"Nakon ovih 49, moraćemo na neki način riješiti status još 148 radnika do 1. juna 2019. godine. Imaćemo mučan mandat jer ćemo morati rješavati nagomilane višegodišnje probleme zato što se nisu rješavali kapitalni problemi kao što su socijalna i druga problematika", rekao je Petrović.

Na prvoj sjedici novog saziva trebinjskog parlamenta, koja je održana nakon nastavka konstitutivne, donesena je odluka da se osnuje Agrarni fond grada Trebinja sa zadacima da pruža organizacionu, infrastruturnu i finansijsku podršku sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja na području grada.

Odbornici su usvojili i prijedlog odluke o osnivanju nove javne ustanove "Bazeni" Trebinje koja će gazdovati sportsko-rekreacionim objektima na vodi - na Banjama i u Bregovima, te budućim zatvorenim bazenom na Abazovini, čija bi gradnja, prema najavama iz Gradske uprave, trebalo uskoro da počne.

Skupština je razmatrala i izvještaje interne kontrole finansijskog poslovanja pet javnih ustanova čiji je osnivač grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana