Mrkonjić Grad: Sutra 24 godine od ekshumacije najveće masovne grobnice

Srna
Mrkonjić Grad: Sutra 24 godine od ekshumacije najveće masovne grobnice

BANjALUKA - Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu sutra će biti položeni vijenci povodom obilježavanja 24 godine od ekshumacije najveće masovne grobnice sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske 1995. godine.

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je Srni da će vijence kod Spomen-obilježja masovne grobnice položiti predstavnici opštine Mrkonjić Grad, opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Polaganje vijenaca predviđeno je u 11.00 časova. Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske, u septembru i oktobru 1995. godine, sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju je pronađena najveća masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bilo 10 žena, 71 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacija počeli su 1. aprila 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana