Mošti svetitelja uzidane u crkvu

Ratomir Mijanović
Mošti svetitelja uzidane u crkvu

TREBINjE - Sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske sa episkopom Grigorijem na čelu odlučilo je da kosti mitropolita Leontija Radulovića, koji je bio sahranjen u Sabornoj crkvi 1888. godine, prenese u Staru crkvu, dok se Saborna ne obnovi.

Mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Danilo Boro sa nekoliko vjernika donijeli su sandučić u koji će pohraniti kosti vladike. Prilikom otkopavanja naišli su na čudo, u grobu su našli netruležne mošti i odjeću, iako je grob porušen zajedno sa crkvom prije 17 godina, pa je u njega ušla i voda.

Vijest o pronalasku moštiju odjeknula je u pravoslavnoj Hercegovini, a narod već vjeruje da je riječ o svecu. Od tada mnogi vjernici koji dolaze da se poklone moštima, kažu, da crkva miriše posebnim mirisom, da miriše na svetitelja.

- Nismo mogli da dobijemo veći blagoslov od ovoga na početku radova na obnovi Saborne crkve. Tijela svetitelja, kojima i Leontije Radulović pripada, su van zakona prirode, ne raspadaju se, a uz to prilikom iskopavanja se ne osjeća neprijatan miris. To se dogodilo i sada, a odjeća je ostala gotovo netaknuta - kaže sveštenik Krulj.

I mitropolit Leontije u svoje vrijeme gradio je ovu crkvu, rukovodio radovima na njoj i ugradio sebe u nju. To što su pronađene njegove mošti veliki je znak ljubavi Božije i blagoslova Božijeg.

Mitropolit Leontije bio je na ovim prostorima prvi srpski mitropolit, poslije Grka, koji su poslije gašenja Pećke patrijaršije upravljali pravoslavnom crkvom na ovom području. Prije toga, kao monah i sveštenik, bio je u turskom i austrougarskom ropstvu. Na vladičanskom tronu bio je manje od godinu, jer je iznenada umro.

- Namučeni stradalnik Leontije Radulović iz Tulja iz Popovog polja postradao je za života, ali je svjedočio slavu Gospodnju i evo Gospod proslavlja njega danas poslije 122 godine. Uzidan je u temelje hrama i opet će to biti - naglasio je penzionisani vladika zahumsko-hercegovački Atanasije.

Arhimandrit Dionisije

Kada se 12. oktobra 1888. godine u Mostaru u gospodu upokojio mitropolit zahumsko-hercegovački Leontije, arhimandrit Dionisije Miković iz Boke Kotorske napisao je prigodnu pjesmu, u kojoj je između ostalog rekao: "Djela mu nikad neće u grob pasti", odnosno da nikad neće umrijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana