Mladića iz Gornjih Srđevića kod Srpca prodali drva da odu na Ostrog

Dejan Jovičić
Mladića iz Gornjih Srđevića kod Srpca prodali drva da odu na Ostrog

Srbac - Aleksandar Ivanović i Blagoje Ivanović iz Gornjih Srđevića kod Srpca napravili su podvig prevalivši biciklima više od 500 kilometara od rodnog sela do manastira Ostrog.

Njihov uspjeh je veći kada se ima u vidu da je riječ o rekreativcima koji nisu prošli nikakve kondicione pripreme. Aleksandar je čak poslije deset godina sjeo na bicikl i uputio se na pokloničko putovanje.

- Blagoje je došao na ideju da posjetimo Ostrog i odmah sam prihvatio izazov. Nismo imali nikakvu opremu, ponijeli smo samo ćebe, nešto odjeće, malo hrane i novca koji smo obezbijedili prodajom pet metara drva - ispričao je Aleksandar.

Do jednog od najvećih svetilišta putovali su puna tri dana, a odmarali su samo 15 sati. Prvog dana vožnje nije bilo većih problema, a onda ih je uhvatila kiša, koja ih je pratila sve do manastira. Nije to, međutim, bio jedini peh.

- Po ulasku u Crnu Goru pukla mi je pedala i tako sam vozio po uzbrdici čak deset kilometara. Uspjeli smo da pronađemo pomoć i zavarimo pedalu, pa smo nastavili dalje. Nakon 71 sata stigli smo do manastira, gdje smo prijatno dočekani. Obezbijeđeni su nam bili i smještaj i hrana - ispričao je Aleksandar i dodao da su zaboravili na sve napore kada su stigli na sveto mjesto.

Poslije trodnevnog boravka krenuli su ka rodnom kraju, a scenario je bio gotovo identičan. Opet ih je uhvatila jaka kiša, a Aleksandru se desio novi kvar na biciklu.

- Otkazale su mi kočnice i morao sam bukvalno da kočim nogama. Stigli smo mokri i umorni do graničnog prelaza, gdje su nam carinici ponudili smještaj i hranu u kampu kod rijeke Tare. Sutradan smo krenuli kući, ali mi je pukla guma četrdesetak kilometara od Sarajeva, pa smo se na kraju ipak vratili autobusom - rekao je Aleksandar Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana