Mladi iz Trebinja čuvaju srednjovjekovno nasljeđe

Glas Srpske
Mladi iz Trebinja čuvaju srednjovjekovno nasljeđe

Trebinje - Grupa mladih Trebinjaca pokrenula je akciju zaštite i uređenja srednjovjekovnih nekropola na području ovog grada, od kojih pojedine imaju izuzetnu kulturno-istorijsku vrijednost.

Volonter Zorica Gnjato rekla je da se pridružila projektu “U kamenu uklesano” Fondacije “Mak Dizdar” da bi zajedno sa još nekoliko mladih iz Trebinja adekvatno obilježila neke od najznačajnijih lokaliteta iz perioda 13, 14. i 15. vijeka. Ona je istakla da su u proteklom periodu obišli nekropolu stećaka  u selu Gornje Grančarevo kod Trebinja, gdje, prema procjeni, ima oko 100 srednjovjekovnih nadgrobnih ploča i sanduka.

- Na kamenim pločama i sanducima veoma su rijetki natpisi, ali na pojedinim se može vidjeti krst - priča Gnjato.

Mladi Trebinjci su posjetili i selo Mesare, u kojem se na seoskom groblju nalazi desetak stećaka.

Volonter Lazar Sorajić, koji je sa ostalim volonterima i arheologom Đorđem Odavićem obišao nadgrobnu ploču sa natpisom popa Bokčina u naselju Police, kaže da je taj lokalitet zapušten, zbog čega će u narednim danima pokrenuti akciju čišćenja i uređenja cijelog prostora.

Volonteri namjeravaju da pokrenu označavanje pojedinih nekropola u blizini grada, ali i postavljanje tabli sa osnovnim informacija o lokalitetu srednjovjekovnog kulturno-istorijskog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana