Medicinski radnici u Višegradu pregledaju samo hitne slučajeve

Milijana Latinović
Medicinski radnici u Višegradu pregledaju samo hitne slučajeve

Višegrad - Zaposleni u Domu zdravlja Višegrad stupili su juče u štrajk zbog neisplaćenih plata, a zdravstvenu uslugu dobiće samo hitni slučajevi i pacijenti kojima bude pogoršano zdravstveno stanje.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" u petak direktor Doma zdravlja u Višegradu Ljubiša Škipina. Ističe da su 64 radnika, koliko broji ova ustanova, stupili u štrajk zbog dvije i po neisplaćene plate. Najavljuju da štrajk neće prekinuti dok ne dobiju bar jednu i po platu.

- Problem je nastao kad nismo mogli da uplaćujemo poreze i doprinose te je uslijedila blokada od strane Poreske uprave RS. Zaključno sa septembrom prošle godine osiguranje je povezano, ali smo nauštrb toga ostali bez plata - pojasnio je Škipina.

Dodaje da će tokom štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti obezbijeđen minimalan proces rada, a pacijentima će biti na raspolaganju jedan od 10 zaposlenih ljekara.

U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO RS) ističu da nemaju neizmirenih obaveza prema Domu zdravlja u Višegradu, kojem su lani doznačili 1,2 miliona maraka.

- S obzirom na to da je riječ o ustanovi u demografski ugroženom području, prema odluci Vlade RS, u prošloj godini im je doznačeno i dodatnih 70.000 KM, te još 5.000 maraka za doprinose radnika koji su ispunili uslove za penziju, a nisu im bili uplaćeni doprinosi - rekli su u FZO RS i dodali da je od početka ove godine Fond uplatio 100.000 KM na račun ove zdravstvene ustanove.

Iako su bili "stavili katanac" na vrata, od četvrtka zdravstveni radnici u Domu zdravlja Novo Goražde pružaju minimum zdravstvenih usluga koje podrazumijevaju savjete ljekara, izdavanje recepata i uputnica. Direktor ove zdravstvene ustanove Jelena Gavrilović apeluje da problem bude riješen u što skorijem roku, jer stanovnici ove opštine zaslužuju normalnu zdravstvenu zaštitu.

- Ne možemo ostaviti pacijenta da umire, a nemamo uslova za liječenje - dodala je Gavrilovićeva.

Da je u cijeloj ovoj situaciji najteže onima koji trebaju zdravstvenu zaštitu govori podatak da je oko 350 penzionera iz ove opštine, okupljenih u Udruženju penzionera, juče protestovalo ispred Doma zdravlja.

- Svima nam je potrebna ljekarska pomoć, ne samo penzionerima. Ako ostanemo bez Doma zdravlja, ni nas biti neće - kazao je predsjednik Udruženja Dušan Todorović.

U borbi između Hipokratove zakletve i nemaštine našli su se i ljekari Doma zdravlja u Han Pijesku, koji su zbog blokade računa, koja je trajala gotovo mjesec i po, ostali bez osnovnih sredstava za rad, od gaze, igala sve do vakutajmera za krvnu sliku. Specijalista porodične medicine u ovoj ustanovi dr Slaviša Mirović rekao je da je situacija toliko dramatična da će radnici stupiti u štrajk.

Iz Poreske uprave RS ističu da trenutno nijednoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj žiro račun nije blokiran.

- Na preporuku Vlade i Ministarstva zdravlja privremeno smo deblokirali račune zdravstvenih ustanova, da bi uz aktivno učešće FZO i Ministarstva do marta bili riješeni problemi dugovanja - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Sindikat

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić ističe da su opštine kao osnivači domova zdravlja, po svemu sudeći, "digle ruke" od ovih zdravstvenih ustanova te da se moraju uključiti u rješavanje problema.

- Sindikat će zatražiti otpisivanje kamate zdravstvenim ustanovama za doprinos i da bude napravljen veći reprogram, jer ćemo i u drugim domovima zdravlja doći u situaciju kao što je u Novom Goraždu, Višegradu i Han Pijesku - rekao je Granulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana