Marijana Gavran iz Foče besplatno šije 1.000 maski

Srna
Marijana Gavran iz Foče besplatno šije 1.000 maski

FOČA - Marijana Gavran iz Foče je opremanje mladenaca i cvjetno aranžiranje raznih slavlja zamijenila u vanrednoj situaciji izradom besplatih zaštitnih maski za sugrađane, a za šivaćom mašinom provodi i po 15 časova dnevno.

Nakon što je zbog mjera zaštite od virusa korona zatvorila cvjećaru, koja je ujedno i prodavnica vjenčanica, Marijana je prenijela šivaću mašinu iz radnje u stan i uz pomoć ukućana i rodbine počela da šije maske.

Cilj joj je da sašije najmanje 1.000 pamučnih maski za višekratnu upotrebu koje dijeli sugrađanima.

Narudžbe neprestano stižu i spisak je sve duži. Marijana i njen suprug Darko sami su nabavili materijal, a u pomoć je priskočila i Darkova sestra koja priprema platno za šivenje maski, čime su ubrzali proces izrade. “Ja i suprug smo odlučili da sašijemo i poklonimo 1.000 maski, možda i više, vidjećemo koliko možemo. Do sada je naručeno oko 600 maski, s tim što imamo udruženja kojima smo obećali, Crvenom krstu, Udruženju ratnih vojnih invalida, Vrtiću, dječijem odjeljenju bolnice.

Nikoga nećemo zaboraviti”, poručila je Marijana. Ona je dodala da vode računa o tome da je materijal pamučni da bi se mogao otkuvati. Prema njenim riječima, problem je kupiti materijal u ovoj situaciji, a juče se dogodilo da je nedostajala i guma, jer je svugdje nestašica. Dok u Foči svi strepe da li će korona stići i u njihov grad, nadajući se da do toga ipak neće doći, i dok u apotekama odavno nema maski, Marijana je u trci sa vremenom - nastoji da udovolji sve brojnijim narudžbama.

“Dala sam sebi normu da sašijem bar 80 do 100 maski dnevno i rekla sam da ću raditi deset časova dnevno, a juče sam radila 15 i uspjela sam da sašijem i podijelim više od 120 maski. Žao mi je jer vidim da ljudi ne mogu ni do prodavnice da izađu bez maske”, ispričala je Mirjana. Ona je napomenula i da se strogo pridržava higijenskih mjera, a svima koji dobiju masku napominje da ih prvo treba otkuvati i ispeglati. Brigu vodi i o bezbjednosti komšija, pa objašnjava da isporuku maski vrši dva puta dnevno ispred zgrade kako sugrađani, koji dođu po njih, ne bi prolazili kroz stubište čime se izbjegava kontakt sa stanarima zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana