Manastir u Kijevcima kod Gradiške će udahnuti novi život selu

Milan Vujić
Manastir u Kijevcima kod Gradiške će udahnuti novi život selu

Gradiška - Skupština opštine Gradiška, u saradnji sa JU Zavičajni muzej Gradiška i Gradiškim namjesništvom izdvojila je novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta na arheološkom lokalitetu Manastirište u selu Kijevci, čime su stvoreni uslovi za buduću izgradnju manastira i pratećih objekata.

Arheološkim istraživanjem 2004. pod nadzorom Zavičajnog muzeja Gradiška pronađena je srednjovjekovna crkva za koju se vjeruje da je dio manastirskog kompleksa Manastirište - Karanovac, a naum lokalne uprave i Srpske pravoslavne crkve je da tu ponovo podignu bogomolju.

- To je bio jedini manastir na području Gradiške i trebamo pokušati da ga obnovimo kao značajan istorijski spomenik. Donijeli smo skupštinsku odluku i otkupili to zemljište za potrebe izgradnje manastira Karanovac - rekao je načelnik Gradiške Zoran Adžić i dodao da je otkupljeno 33.000 kvadratnih metara, za šta je opština izdvojila 50.000 KM. On je naveo da je lokalna uprava poslije kupovine prenijela gazdovanje zemljištem na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Mještani Kijevaca nadaju se da će izgradnja manastira početi što prije jer bi jedna takva bogomolja prožela duhovnošću cijeli kraj, pomogla narodu da se, u teškom vremenu u kojem živimo, približi Bogu i okupila mlade u svoje okrilje.

Miladin Šokčević, čija se kuća nalazi na kilometar od arheološkog nalazišta, kaže da će novi manastir mnogo značiti mještanima tog sela, ali i susjednih, jer je ta lokacija turistički dragulj Gradiške.

- Veoma mi je drago što je zemlja otkupljena i što su stvoreni uslovi da se krene u izgradnju manastira. Vjerujem da će se izgradnjom manastira vratiti život selu, što bi bilo od koristi za čitav kraj - kaže Šokčević.

Arheolozi kažu da je naziv lokaliteta Manastirište upućivao na moguće postojanje manastira.

- Iako su mnogi autori godinama ukazivali na značaj tog lokaliteta, navodeći prvenstveno kontinuitet naseljavanja ovog mjesta, na prvo istraživanje čekalo se sve do 2004. godine - rekao je arheolog i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović.

On navodi da je već tokom tih radova bilo očigledno da je riječ  kulturno-istorijskom kompleksu koji se sastoji od tri arheološka lokaliteta: srednjovjekovne crkve sa nekropolom i pratećim objektima, rimskog seoskog imanja i dvije crkve brvnare iz turskog perioda. Ističe da najznačajniji nalaz predstavlja kamena ploča ispisana ćiriličnim pismom, koja je pronađena u dograđenoj priprati srednjovjekovne crkve i dovodi se u vezu sa 1301. godinom.

Nakon konzervacije srednjovjekovne crkve, ove godine JU Zavičajni muzej Gradiška nastavlja sa konzervacijom rimskog poljoprivrednog imanja, a nakon toga postavljaće informativne table s ciljem uređenja arheološkog parka Manastirište - Karanovac, koji treba da bude dio turističke ponude onima koji posjete ovaj budući manastir.

Monografija i izložba

U pripremi je monografija i izložba koje će prezentovati dugogodišnja arheološka istraživanja lokaliteta Manastirište, a javnost će prvi put vidjeti mnoge specifične eksponate. Među njima je obilje nakita iz perioda antike i srednjeg vijeka izrađenog od zlata i srebra, oružja i oruđa od bronze, natpisi na latinskom, ćiriličnom i glagoljičkom pismu, specifične posude za razne namjene, te mnoge druge zanimljivosti koje do sada nisu bile prezentovane muzejskoj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana