Kotor Varoš: Nezakonita zabrana gradnje “Slavuljici”

Milijana Latinović
Kotor Varoš: Nezakonita zabrana gradnje “Slavuljici”

Kotor Varoš - Skupština opštine Kotor Varoš izašla je iz zakonskih okvira usvajanjem odluke o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1” kojom je predviđena trogodišnja zabrana građenja na parceli u vlasništvu teslićke kompanije “Slavuljica”.

Prije stavljanja te odluke na dnevni red opština je zatražila stav Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u vezi sa primjenom dijela Zakona o uređenju prostora i građenju koji se odnosi na zabranu gradnje. Zakonom je propisano da se odlukom o pristupanju izradi regulacionog plana ili urbanističkog projekta može utvrditi zabrana građenja za novu izgradnju od maksimalno tri godine od donošenja odluke samo ako je planski period postojećeg plana istekao ili ako je u suprotnosti sa planom višeg reda.

- S obzirom na to da za konkretno područje ne postoji donesen regulacioni plan, mišljenja smo da prilikom izrade odluke o pristupanju izradi regulacionog plana ne postoji mogućnost primjene navedene odredbe. U konkretnom slučaju postojećim urbanističkim planom naselja treba da bude utvrđena obaveza izrade regulacionog plana za predmetno područje kako bi mogli ići u proceduru njegove izrade donošenjem odluke o pristupanju izradi - navedeno je u dopisu koji je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju uputilo načelniku opštine Kotor Varoš Zdenku Sakanu.

Kompanija “Slavuljica” posjeduje lanac benzinskih pumpi i trgovačkih centara i plan joj je da proširi poslovanje u Kotor Varošu, zbog čega je kupila zemljište i započela prikupljanje dokumentacije za izgradnju objekata. Zemljište se nalazi na ulazu u Kotor Varoš iz pravca Banjaluke, a prema nezvaničnim informacijama, protiv izgradnje poslovnog centra duže vrijeme lobira nekoliko kotorvaroških privrednika.

Spornu odluku o pristupanju izradi regulacionog plana “Topolje 1” polovinom maja je jednoglasno usvojilo svih 25 prisutnih odbornika kotorvaroškog parlamenta. “Za” su glasali odbornici PDP-a, koji je inicirao donošenje ove odluke, a pridružili su im se i koalicioni partneri SDS, DNS, SDA i SP, te opozicioni SNSD i jedan od dva odbornika koalicije HDZ BiH-HNS BiH. Drugi odbornik hrvatske koalicije i jedini predstavnik Ujedinjene Srpske nisu prisustvovali sjednici. Odluka je usvojena tek iz drugog pokušaja jer je prije toga odgođena sjednica Skupštine opštine usljed nedostatka podrške koju su joj tada pružali samo PDP i DNS.

Iako mišljenje ministarstva nije obavezujuće za lokalnu vlast, vlasnik kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica kaže da je ono potvrdilo stav da je odluka o zabrani gradnje nezakonita.

- Sve su nezakonito i smišljeno uradili. Treba da mi dozvole gradnju, jer sam sve uradio po zakonu i propisima. Uprkos tome, dva puta sam dobio odbijenicu za građevinsku dozvolu i urbanističko-tehničke uslove. Već sam ugovorio i izgradnju objekata, sve je pripremljeno i samo treba da montiramo. Sve je to sukob poslovnih interesa. Uložio sam žalbu na rješenje o zabrani gradnje, a spremamo i tužbu protiv opštine Kotor Varoš - rekao je Slavuljica i podsjetio da mu zbog ove odluke opštine Kotor Varoš propada investicija vrijedna deset miliona maraka.

Sakan ni juče nije odgovarao na telefonske pozive, a o ovom slučaju se nije izjašnjavao od kada je stavljen na dnevni red parlamenta.+++

Poslovni centar

Milorad Slavuljica je istakao da je u Kotor Varošu kupio parcelu od 15 dunuma koju je platio milion maraka. Planirao je da na njoj izgradi robnu kuću, svadbeni salon, stovarište građevinskog materijala, benzinsku pumpu i auto-praonicu i da u prvoj fazi zaposli 55 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana