Koncert kruna karijere slijepog muzičara Jove Jerkovića duge pola vijeka VIDEO

Milan Vujić
Koncert kruna karijere slijepog muzičara Jove Jerkovića duge pola vijeka VIDEO

Gradiška - Slijepi muzičar iz Gradiške Jovo Jerković, vrijedni čuvar lijevčanskih običaja i muzike, znalac sviranja na brojnim instrumentima, obilježio je pola vijeka muzičke karijere.

Na koncertu koji je u srijedu uveče održan u Kulturnom centru u Gradišci, pored brojnih gostiju, pjevao je i sa poznatom sarajevskom grupom "Dubioza kolektiv" sa kojom je snimio i pjesmu "Rijaliti", nakon čega je postao još popularniji.

Posjetioci su uživali u bogatom programu koji je bio ispunjen raznovrsnim repertoarom ovog talentovanog umjetnika koji svira čak 24 instrumenta.

- Sviram gitaru, harmoniku, trubu, trombon, saksofon, fagot, klarinet, flautu, frulu, dvojnicu, prim, basprim, bugariju, bas, berdu, šargiju i brojne druge - nabraja Jerković.

Kaže da je tokom svoje muzičke karijere svirao na više od 2.500 raznih slavlja, od svadbi, rođendana, slava, pa čak i sahrana i razvoda.

Jerković za svoj, kako naglašava, zvaničan početak bavljenja muzikom računa 1971. godinu kada je krenuo u Srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje je svirao po kafanama i restoranima.

Bez vida je ostao u djetinjstvu, a ljekari su mu operacijama malo popravili vid na desnom oku, na koje vidi manje od deset odsto.

- Život nije bio lak, imao sam deset operacija, ali kad mi je bilo najteže, muzika me je vraćala u život - priča Jovo. Kaže da je bavljenje muzikom za njega bilo neizbježno, a talenat i ljubav prema notama naslijedio je od oca, koji je svirao usnu harmoniku, dok je njegov stariji brat afirmisani svirač bugarije, prima, basprima i gitare.

Zvučna imena

Jerković je sarađivao sa velikim muzičkim imenima, od kojih posebno izdvaja Zvonka Bogdana sa kojim mu je, kako kaže, bila najveća čast da se upozna i zasvira.

- Tokom svih ovih godina svirao sam sa mnogo uvaženih muzičara poput Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Bokija Miloševića, Harisa Džinovića, Nede Ukraden i mnogih drugih - kaže Jovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana