Kineski hoće da uče i prvačići

Milijana Latinović
Kineski hoće da uče i prvačići

Istočno Novo Sarajevo - Prva slova i riječi na kineskom jeziku trebalo bi od iduće sedmice da uče đaci Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, gdje je nedavno otvorena prva učionica za učenje ovog jezika u Srpskoj.

Potvrdila je to direktorica ove škole Danijela Mrda i dodala da među osnovcima vlada veliko interesovanje za izučavanje ovog dalekoistočnog jezika.

- Imamo više od 150 učenika, među kojima i prvačića, koji žele da izučavaju kineski jezik. Pripremili smo nastavni plan i program, koji bi ovih dana trebalo da odobri Ministarstvo prosvjete i kulture RS i odmah počinjemo sa nastavom - istakla je Mrda.

Ona je dodala da će osnovcima ovaj jezik predavati studenti sa katedre za kineski Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Djeca su podijeljena u sedam grupa, a učiće se po nastavnom planu i programu za početnike. Već iduće sedmice planiramo da održimo prvi čas - rekla je Mrda.

Učionica za kineski jezik u Istočnom Novom Sarajevu, prva u Srpskoj, opremljena je zahvaljujući donaciji Ambasade Kine u BiH u vrijednosti od 13.000 KM.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da će se kineski u ovoj školi za sada izučavati fakultativno.

- Pripremamo nastavni plan i program da već od iduće školske godine kineski jezik bude uveden u škole kao drugi strani jezik - rekao je Damjanović i podsjetio da su đaci u 35 osnovnih i srednjih škola u Srpskoj prilikom anketiranja izrazili želju da uče ovaj jezik.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da je katedra za sinologiju osnovana 2011. godine, te da su prve generacije studenata kineskog jezika već uzele u ruku diplome o završetku studija.

- U okviru ove katedre funkcioniše i jedini ovlašćeni, međunarodno priznati centar za polaganje kineskog jezika u BiH, a u planu je i osnivanje centra za kineske studije koji će se baviti uvođenjem kineskog jezika u osnovne i srednje škole - rekao je Mastilović.

Izučavanju kineskog jezika svoja vrata odškrinule su i osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke, "Sveti Sava" iz Doboja i "Srbija" iz Šamca, te Srednjoškolski centar "Foča" iz Foče, u kojima bi uskoro trebalo da budu otvorene učionice za kineski jezik.

Predavači iz Kine

Predrag Damjanović je istakao da je u planu i da đacima u Srpskoj kineski jezik predaju i predavači iz Kine.

- Ambasada Kine u BiH će angažovati i predavače iz Kine koji će pomoći u realizaciji nastave iz ovog predmeta kada on bude uveden u škole kao drugi strani jezik - rekao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana