Iz sočnih grozdova poteći će dobro vino

Milijana Latinović
Iz sočnih grozdova poteći će dobro vino

Banjaluka - Berba grožđa u hercegovačkim vinogradima počeće za desetak dana, a prema prvim procjenama vinogradara korpe će napuniti kvalitetnim, sočnim grozdovima.

Vinogradari i vinari sa juga Srpske ističu da je ova godina po kvalitetu grožđa iznad prosjeka, kažu sunčanih dana je bilo dosta, a to je preduslov za nivo šećera u plodovima.

Vlasnik podruma "Popovac" u Trebinju Stevo Popovac ističe da će visok slador odlikovati i ovu berbu. Dodaje da iako prinosi nisu veliki, sa 8.000 loza koliko ima u svom vinogradu, uskoro će obrati prve sorte grožđa.

- Uzgajam četiri vrste grožđa i proizvodimo isto toliko vrsta vina. Za kvalitetna bijela vina imamo šardone i žilavku, a od sorti vranac i merlot pravimo prepoznatljiva crna vina - rekao je Popovac.

Dodaje da je za dobru berbu i kvalitetne prinose preduslov zaštita loze tokom zimskog perioda, rezidba u decembru i đubrenje.

Vlasnik vinarije "Vukoje" i predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Hercegovine Obren Zoran Vukoje ističe da će ova godina po kvalitetu grožđa biti jedna od najboljih do sada.

- Za desetak dana počeće berba šardonea i sorte pinot, a trajaće naredna dva mjeseca. Na kraju berbe, skidamo plodove žilavke - rekao je Vukoje.

Naglašava da količina grožđa na lozama nije bitna koliko njegov kvalitet, šećer i kiseline.

- Neke sorte, poput carskog vina, proizvodimo od svega 250 grama grožđa po čokotu, dok se za neka druga vina koristi između 900 i 1.300 grama po čokotu - kazao je Vukoje.

Dodaje da vinogradari skidaju prinose, kako bi ono što ostane bilo vrhunskog kvaliteta. Podrumi "Vukoje" u vinogradima na 30 hektara zemljišta, imaj 120.000 loza.

U Vinariji "Jungić" u Čelincu, čiji se vinogradi prostiru na oko sedam hektara, kažu da su pojedine sorte loze promrzle u aprilu.

- Stradale su sorte poput šardonea i tu će značajno biti smanjen prinos, ali ono što je ostalo dobrog je kvaliteta - rekao je vlasnik vinarije Željko Jungić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su u Srpskoj vinogradi zasađeni na oko 600 hektara. Prema njihovim podacima, najviše vinograda prostire se u Hercegovini, a nešto manje površine su na području Banjaluke, Čelinca, Prnjavora, Gradiške i Doboja.

- Prinosi će se i ove godine kretati u granicama višegodišnjeg prosjeka, odnosno oko deset tona po hektaru - istakli su u Ministarstvu.

Pojašnjavaju da prinos zavisi od krajnjeg cilja, odnosno, ako se radi o proizvodnji vina, maksimalno opterećenje čokota ne bi smjelo da prelazi kilogram i po, kako bi se dobilo vrhunsko vino.

Sorte

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se sorte grožđa biraju u zavisnosti od toga šta je namjera onog koji podiže vinograd.

- Ako je riječ o proizvodnji grožđa za konzumnu upotrebu biraju se stone, a za vina, vinske sorte vinove loze - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da se na području Hercegovine uzgajaju domaće sorte: vranac i žilavka i internacionalne: kaberne, šardone, pinot, sirah, muskat i merlot, dok se na zapadu RS uzgajaju šardone, tamjanika i rajnski rizling.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana