Istočno Sarajevo: Usvojen nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 15.155.000 KM

Srna
Istočno Sarajevo: Usvojen nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 15.155.000 KM

Istočno Sarajevo - Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 15.155.000 KM, što je povećanje u odnosu na planirani budžet za 268.000 KM ili za 1,80 odsto.

Nacrtom rebalansa budžeta poreski i neporeski prihodi planirani su u iznosu od 8.887.136 KM, što je povećanje u odnosu na planirani budžet za 323.636 KM ili za 3,78 odsto.

Primici od zaduživanja iznose, kao i planom budžeta, 5.286.500 KM u skladu sa odlukom o kreditnom zaduženju grada, a realizovani su 30. septembra.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da i ovaj rebalans budžeta pokazuje da grad upravlja budžetom i da su bili precizni prilikom njegovog planiranja.

On kaže da je danas raspravljano o informaciji o stanju u srednjem obrazovanju i da je zabrinjavajuće to što je na području grada smanjen broj učenika u odnosu na period prije šest - sedam godina, o čemu treba da razgovaraju sa direktorima četiri srednje škole na području grada.

"Naravno da mi ne možemo uticati na demografska pitanja, ali možemo da razgovaramo o smjerovima i školama koje se nude na području grada", rekao je Vuković.

On je naveo da je najviše diskusije bilo o rješavanju pitanja izgradnje srednje škole na području Istočne Ilidže, za šta je grad izdvojio 250.000 KM.

Vuković je dodao da je prilikom rasprave o informaciji o zaštiti životne sredine konstatovano da nije riješeno pitanje regionalne deponije, jer još ne postoji opredjeljenje nijedne opštine u sastavu grada da prihvati organizovanje skladištenja čvrstog otpada na području regije.

On naglašava da to ostaje otvoreno pitanje i za naredni period.

Vuković je zadovoljan što je grad u ovoj poslovnoj godini kreditnim sredstvima riješio goruće pitanje deponije Krupačke stijene u Trnovu, koja je je pravila probleme.

Prema njegovim riječima, Skupština je danas usvojila Plan zaštite od požara za period od pet godina.

On je podsjetio da grad brine o zaštiti od požara na području svih šest opština, što je složen aparat koji mora da funkcioniše 24 časa svih 365 dana u godini.

Vuković je dodao da su odbornici danas donijeli odluku o sufinansiranju sa 200 KM promjene natpisa na istaknutim mjestima preduzetničkih radnji sa latinice na ćirilicu.

On je pojasnio da se odluka odnosi samo na samostalne radnje na području grada Istočno Sarajevo i isključivo na već postojeće radnje i istaknute natpise na latinici.

"Nije suština da mi na ovaj način platimo svijest o važnosti ćirilice i srpskog jezika već da razgovaramo o ovoj temi na svakom mogućem nivou", istakao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana