Hram u Jasenici star 120 godina zasijaće novim sjajem

Ljiljana Aleksić
Hram u Jasenici star 120 godina zasijaće novim sjajem

Srebrenika - Mještani Smoluće, Tinje, Potpeći i Jasenice sa područja tuzlanskog kantona pokrenuli su inicijativu za obnovu i izgradnju pravoslavnog hrama posvećenog apostolima Petru i Pavlu u Jasenici.

Nakon što su formirali građevinski odbor krenuli su u realizaciju ovog projekta, a ideju je podržao i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Prema riječima paroha špioničkog i jaseničkog, sveštenika Spasoja Radovanovića, cilj je da ova pravoslavna svetinja bude obnovljena i vraćena u stanje u kojem je bila.

- Želimo da omogućimo prijeratnim mještanima ovih sela da mogu da dođu u ovaj hram - kazao je sveštenik Radovanović. On je istakao da je gradnja ovog hrama počela davne 1890. godine.

- Hram je 12. jula 1900. godine osveštao tadašnji mitropolit Grigorije Živković i dao ga na upotrebu vjernicima. Posljednja služba je održana na Petrovdan 1983. godine. Danas je u ruševnom stanju, ali je ostao zvonik da svjedoči o postojanju svetinje - naveo je on.

Crkva posvećena Petru i Pavlu čiju obnovu mještani traže nalazi se na međi sela Jasenica i Potpeć. Danas u Jasenici postoji novi hram koji je osveštan 1988. godine i takođe je posvećen apostolima Petru i Pavlu. Hram u mjestu Potpeć obnovljen je 2006. godine.

Sveštenik koji je inače porijeklom sa tih prostora, a danas se nalazi na službi u Bijeljini, Zoran Petrović ukazuje na značaj obnove ovog hrama, kao duhovnog centra.

- U našem narodu postoji nepisano pravilo da poslije 100 godina od izgradnje jedan hram stiče uslove da postane manastir. S obzirom na to da je crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu stara oko 120 godina, narod priželjkuje da ona bude obnovljena i da u dogledno vrijeme postane manastir. U tom hramu je služio sveštenomučenik Miloš Petrović, svetitelj koji je krštavao naše bake i djedove i to je jedan od razloga i dokaza da je ovaj hram moćan i duhovni centar oko kojeg treba da gravitiraju pomenuta sela - navodi Petrović.

Prijeratni stanovnici žele obnovu crkve u Jasenici da bi mogli da se okupljaju na jednom mjestu.

- Danas se okupljamo u tri hrama u različite dane. Želimo da vratimo ono što je nekada bilo, prije 120 i više godina, kada smo svi bili na jednom mjestu. Nadam se da ćemo uspjeti do Petrovdana da uradimo veći dio poslova. Najprije krećemo u obnovu zvonika i temelja, a poslije i drugih građevinskih radova - kaže Slavko Novaković, član građevinskog odbora i prijeratni stanovnik Smoluće.

Ljubo Novaković rodom je iz Potpeći. Ratni vihor ga je odveo u Modriču, gdje danas živi. Želja mu je, kaže, da potomcima ostavi nešto iza sebe.

- Posao smo počeli od inicijative, a danas se već hvatamo u koštac sa konkretnim zadacima. Imamo prijedlog idejnog rješenja. Očekujemo pomoć od svih ljudi, prvenstveno nekadašnjih mještana koji su živjeli na tim prostorima, dijaspore, ali i komšija Bošnjaka i Hrvata, jer je pored ovog hrama postojala i četvorogodišnja škola, gdje su mnogi završili svoje školovanje - kaže Novaković, koji je predsjednik građevinskog odbora za obnovu i izgradnju hrama.

Prije ratnih sukoba u ova četiri mjesta živjelo je oko 7.000 stanovnika. Danas imaju svega 64 pravoslavna doma.

Pomoć

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pomoći će finansijski projekat.

- Mi smo se već dogovorili sa čelnicima opštine Srebrenik da izdvoji oko 20.000 KM, a Ministarstvo za ljudska prava daće još 30.000 KM da bi bio uređen lokalni put koji vodi do ovog hrama, koji je zarastao i neprohodan. U roku od dva-tri mjeseca taj put do crkve će biti uređen, a pomagaćemo i dalje - rekao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana