Gradiščanin Đuro Koljanin gradi memorijalni centar: “Srce svijeta” opominjaće na stradanje djece

Milan Vujić
Gradiščanin Đuro Koljanin gradi memorijalni centar: “Srce svijeta” opominjaće na stradanje djece

Gradiška - Gradiščanin Đuro Koljanin (82), koji je kao petogodišnjak za vrijeme Drugog svjetskog rata preživio strahote dječijeg logora Sisak, u kojem je izgubio gotovo cijelu porodicu, odlučio je da sagradi Memorijalni centar “Srca svijeta” u potkozarskom selu Dragelji.

Koljanin i svi koji su preživjeli zločin ustaške DNK žele da stradanja nevinih ljudi sačuvaju od zaborava i da se takve stvari više nikada ne ponove. Njima u pomen, a posebno sestrama Zori i Mari, koje nisu imale ni dvije godine kada su ubijene, Koljanin je odlučio da sagradi centar.

Ovaj humani čovjek, koja iza sebe ima deset knjiga, uglavnom tematike stradanja naroda na ovim prostorima, vlastitim sredstvima finansira izgradnju memorijalnog centra koji će koštati oko 40.000 KM, a pozvao je sve zainteresovane ustanove i stručnjake iz te oblasti da podrže njegov projekat i daju sugestije o unutrašnjem uređenu i potrebnim sadržajima centra.

- Imam svoje viđenje unutrašnjeg i spoljašnjeg izgleda centra, ali mislim da bi mladi ljudi, prvenstveno umjetnici raznih profila, trebalo da se uključe sa svojim mišljenjima i prijedlozima - kaže Koljanin.

Istakao je da očekuje, kada centar bude izgrađen, da učitelji i nastavnici tu dovode učenike jer je cilj da oni uče o stradanju djece u proteklim ratovima, posebno o stradanju u Drugom svjetskom ratu u Potkozarju.

- Obavijestio sam sve škole i želio bih da svi učitelji, nastavnici, profesori te predstavnici raznih udruženja i organizacija jednog dana dovedu djecu ovdje, da pogledaju i čuju šta je bilo i kako je bilo. Želim da svi idu zajedno - Srbi, muslimani, Hrvati, Romi, Jevreji i svi ostali… Ne želim dijeliti nikoga jer dijete je dijete. Za mene su djeca svetinja -  istakao je Koljanin.

On je s ocem Milovanom i majkom Stakom, bratom Rankom i sestrama Persom, Zorkom i Marom 1942. godine završio u logoru.

Nakon što su ih razdvojili, petogodišnji Đuro se našao u dječijem logoru u Sisku. Zahvaljujući snalažljivosti uspio je da se spase od sigurne smrti.

Stradanje u Drageljima

Kustos istoričar Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujičić istakao je da je u Drugom svjetskom ratu u Drageljima stradalo više od 205 civila, od kojih 86 djece, što je za tako malo selo veliki broj.

- Zavičajni muzej je uvijek izlazio u susret ovakvim projektima i kao kustos muzeja stojim na raspolaganju Đuri Koljaninu - rekao je Vujičić.

U zavičajnom muzeju Gradiška u toku je sistematizacija zaostavštine preminulog novinara “Glasa Srpske” Gojka Šerbule o stradanju djece Kozare i Potkozarja, čija je porodica muzeju poklonila fotografije i video-materijal. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana