Fočanske gusle, ikone i duborezi krase domove širom svijeta

Srna
Fočanske gusle, ikone i duborezi krase domove širom svijeta

Foča - Šezdesetogodišnji Dragan Mašić, penzionisani policajac iz fočanskog sela Orahovo, za kratko vrijeme postao je poznat po izradi gusala, ikona u duborezu, drvenih čuturica i raznih suvenira.

Radni vijek proveo je kao policajac stražar u Kazneno-popravnom zavodu Foča, a dar za oblikovanje drveta u njemu je "vaskrsao" kada je penzionisan. Do tada je gusle samo rijetko pravio, a onda se potpuno posvetio njihovoj izradi, tako da je iz njegove radionice izašlo više od 100 primjeraka ovog drevnog srpskog narodnog instrumenta. Dragan priča da prodaja dobro ide, a da su kupci najčešće iz dijaspore. Prodajom jednih gusala zaradi mjesečni iznos svoje penzije.

Za izradu gusli potrebno mu je od 10 do 15 dana, a koštaju od 300 do 500 KM, dok ikone u prosjeku prodaje za 150 KM.

- Kupci su uglavnom naši ljudi koji dolaze iz inostranstva, a jedne gusle je uzeo i jedan tamnoputi kupac - kaže Mašić.

Draganove gusle, ikone i ploske krase srpske domove, ali ne samo srpske, već i one širom Evrope, pa čak do Australije. Kao što i pjesma kaže, gusle najčešće pravi od javora, i to onog koji je rastao na sunčanoj strani, jer tada daju najbolji zvuk.

Dragan na njima rezbari ukrase i likove srpskih junaka i istorijskih ličnosti, a umijeće duboreza posebno dolazi do izražaja na glavi gusala, koju obično krasi orao ili jarac. Dragan vjeruje da će gusle preživjeti i moderna vremena, a to potvrđuje i njegov sedmogodišnji unuk Lazar Matović, koji je već zavolio ovaj srpski narodni instrument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana