Foča dobija moderan sportski teren

Srna
Foto: Srna

FOČA - Pomoćni fudbalski teren u fočanskom naselju Donje Polje dobiće ove godine modernu vještačku podlogu, zahvaljujući zajedničkom projektu opštine i Fudbalskog saveza Republike Srpske vrijednom pola miliona maraka.

Lokalna uprava raspisala je javni poziv za izbor izvođača njenog dijela radova, koji se odnose na pripremanje terena i postavljanje nove ograde, za šta je u opštinskom budžetu planirano oko 200.000 KM.

Sama ugradnja vještačke trave obaveza je Fudbalskog saveza, koji će izvdvojiti 300.000 KM.

U Fudbalskom klubu "Sutjeska" sa velikim nestrpljenjem očekuju početak radova u Donjem Polju i ističu da će novi teren donijeti mnogo bolje uslove za rad ovog sportskog kolektiva u čijim mlađim selekcijama i školi fudbala vještine najvažnije sporedne stvari na svijetu uči više od 150 dječaka.

Samim tim biće stvoreni dodatni uslovi za razvoj fudbala u Foči i ne samo fudbala, jer će teren moći da koriste i ostali sportisti i rekreativci.

Sportski direktor "Sutjeske" Nikola Mojović napominje da se rad omladinskih škola svih najboljih svjetskih klubova bazira na terenima sa vještačkom travom.

"Novi teren će sigurno privući veći broj djece, a našim igračima i trenerima omogućiti najbolje uslove. Imaće višestruki značaj i, osim treninga i utakmica mlađih selekcija, moći će da ga koristi i prvi tim što će biti od krucijalne važnosti, pogotovo u zimskom periodu kada je blato, kiša snijeg. Izgradnjom ovog terena, Foča kao grad dobija mnogo", ističe Mojović.

On dodaje da je vještačka trava podloga koja omogućava da se kvalitet igre ubrza, unaprijedi i usavrši.

"Jedino što je bolje od plastične trave je hibridna trava, koja je postala hit u svijetu, ali sigurno da plastična ne zaostaje mnogo za hibridnom i da će mnogo značiti za razvoj fudbala u Foči", zaključuje Mojović.

Načelnik opštine Milan Vukadinović navodi da će uz pripremu podloge, opština ograditi teren i osvježiti tribine.

"Ostatak će uraditi Fudbalski savez. Na ovaj način dobićemo jedan od najmodernijih fudbalskih, odnosno sportsko-rekreativnih terena u istoriji naše opštine", kaže Vukadinović.

Teren će u budućnosti, napominje načelnik, dobiti i prateće rekvizite da bi služio ne samo za fudbalere, već i za sve rekreativce.

"Namjera nam je da u narednom periodu obezbijedimo sredstva za rasvjetu, a možda i za atletsku stazu. Rasvjeta bi omogućila korištenje terena u večernjim satima, naročito u ljetnom periodu", dodaje Vukadinović.

Foča je jedna od devet opština i gradova u Republici Srpskoj koji će dobiti fudbalski teren sa vještačkom travom u okviru velikog projekta kojim republički Fudbalski savez povodom tri decenije postojanja, u saradnji sa lokalnim zajednicama, želi da unaprijedi uslove za bavljenje, ne samo fudbalom, već sportom uopšte. /kraj/aj/vj/foto
Sandra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana