Evropa novi dom trebinjskim psima

Ratomir Mijanović
Evropa novi dom trebinjskim psima

Trebinje - Azil za pse u Trebinju dobio je licencu za izvoz pasa u zemlje Evropske unije, kojom će napušteni psi uskoro dobiti udomitelje širom Starog kontinenta.

Odluku o licenci donijela je Kancelarija za veterinarstvo BiH i s njom su juče upoznati nadležni u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

Prema riječima načelnice tog odjeljenja Janje Ćapin, za dobijanje ove licence bilo je potrebno ispuniti visoke kriterijume.

- To se prvenstveno odnosi na dostavljanje kompletne dokumentacije u vezi sa azilom i psima koji borave u njemu. Predstavnici Kancelarije za veterinarstvo obilaskom azila uvjerili su se da su higijena, uhranjenost, zdravstvena njega pasa i sami uslovi na zadovoljavajućem nivou i da azil ispunjava kriterijume kako bi mogao biti uvršćen na listu skloništa iz kojih se životinje izvoze u Evropsku uniju - pojasnila je Ćapinova.

Na ovaj način broj pasa u azilu, a samim tim i na ulicama Trebinja, biće znatno smanjen.

- Psi koji budu izvezeni u Evropsku uniju dobiće adekvatan tretman i smještaj. Svjesni smo, proučavajući regulativu i praksu EU, koliko Evropa pažnje poklanja brizi i njezi životinja - navela je Ćapin.

U prethodnom periodu azil na Obodini je registrovan kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i napravljen je registar sa podacima za svakog psa koji bude zbrinut, čime je kompletan proces zbrinjavanja pasa uveden u zakonske i pravne okvire.

Ćapinova je napomenula da su nadležni iz resornog ministarstva, u saradnji sa veterinarskim inspektorom i veterinarskom ambulantom koja se brine o zdravlju pasa dok borave u azilu, u procesu pregovaranja sa udruženjem “Dogs trust” iz Sarajeva o sterilizaciji kako nevlasničkih, tako i vlasničkih pasa u Trebinju,

- Sterilizacija je veliki trošak za vlasnike, a osim toga, na taj način bi se pomoglo u sprečavanju daljeg povećanja broja nevlasničkih pasa - istakla je Ćapinova.

Ona je podsjetila da je Trebinje grad koji vodi računa o humanosti i brizi prema životinjama, prvenstveno nevlasničkim psima, koji uglavnom predstavljaju problem i teret za svaku lokalnu zajednicu.

Azil na Obodini djeluje pri “Komunalnom” preduzeću u Trebinju, a u proteklom periodu je i rekonstruisan. Broj pasa koji borave u azilu je promjenljiv, a u njemu je prosječno 30 pasa.

Azil

Ovakav sistem izvoza pasa u EU, funkcioniše u Bihaću od 2014. godine.

- Veterinarsku stanicu u Bihaću finansiramo kroz program kastracije i sterilizacije pasa lutalica, doniramo hranu kojom hrane pse u azilu na Gorjevcu, te pomažemo prilikom saniranja povreda pasa - rekao je ranije Valeri Džordž iz “Arche for Dogs” u njemačkoj pokrajini Bremen i istakao da ta veterinarska stanica u toku godine u EU može izvesti oko hiljadu pasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana