“Dani zime na Kozari”: Takmičarski duh i miris čorbe širili se planinom

Snežana Tasić
“Dani zime na Kozari”: Takmičarski duh i miris čorbe širili se planinom

Prijedor - “Dani zime na Kozari” i ove godine na jednom mjestu okupili su lovce, izviđače, planinare i učenike srednjih škola, koji su juče kroz sportska takmičenja i gastro nadmetanja uživali na ovoj planini, a manifestacija je privukla i oko 2.000 posjetilaca.

U sportskim takmičenjima nadmetalo se devet ekipa iz više lokalnih zajednica, dok je umijeće sa kuvačom odmjerilo osam turističko-ugostiteljskih škola Republike Srpske, 12 lovačkih udruženja i 11 izviđačkih odreda i planinarskih društava.

Ministarka trgovine i turizma RS Dragica Kovač, otvorivši manifestaciju, rekla je da je ona ponos ne samo grada Prijedora i planine Kozare nego cijele Republike Srpske.

- Srećna sam kada vidim ovoliko posjetilaca, što daje nadu da postoji izgrađena svijest o kulturno-istorijskom nasljeđu planine Kozare - dodala je Kovačeva.

Među onima koji ne propuštaju ovaj događaj i na neki način su i domaćini su učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora.

Najveća konkurencija su im kolege iz Gradiške, koje su prepoznatljive po tome što pripremaju mađarski gulaš.

- To je tradicionalni ljuti gulaš i naš je specijalitet. Cijele godine vrijedno radimo i ovo je prilika da našu opštinu predstavimo na najbolji način - rekao je Branislav Salatović iz Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške.

Ovaj događaj ne bi mogao da prođe bez izviđača prijedorskog Odreda “Mladen Stojanović”, čiji je starješina  Ernest Badnjević potvrdio da im je na meniju bila begova čorba.

- Izviđači moraju znati da se snalaze u prirodi, a prvi im je zadatak da spreme obrok, tako da ova čorba predstavlja naše umijeće u pripremi obroka - rekao je  Badnjević.

Bilo je juče na Kozari i onih koji se nisu takmičili, ali su uživali u čistom planinskom vazduhu i degustirali razne specijalitete spremljene u kotlićima i na roštiljima. Od čorbi i pasulja, do raznih vrsta sireva i domaćih suhomesnatih proizvoda, degustirane su i razne vrste rakija, likera i domaćih sokova. Tako da je, kako se obično kaže, bilo za svakoga ponešto, a sve je začinjeno dobrim raspoloženjem i muzikom. +

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana