Apel za besplatnu vožnju đaka šalju na adresu Vlade RS

Milijana Latinović
Apel za besplatnu vožnju đaka šalju na adresu Vlade RS

Banjaluka - Višečlane porodice u Srpskoj još čekaju odgovor opština i gradova u vezi sa inicijativom koju su pokrenule prije sedam mjeseci da srednjoškolci i studenti iz ovih porodica budu oslobođeni plaćanja mjesečne karte i najavljuju da će pomoć u rješavanju ovog problema zatražiti od Vlade RS.

Inicijativu, koju je pokrenulo Udruženje roditelja sa četvoro i više djece RS "Četiri plus", podržalo je i Ministarstvo saobraćaja i veza RS koje je u avgustu prošle godine apelovalo na lokalne zajednice da održe sastanke sa prevoznicima i obezbijede subvencije za đake i studente iz ovih porodica. Iz ministarstva su tada naveli da podržavaju ovu inicijativu udruženja kako bi doprinijeli u stvaranju uslova za što kvalitetniji život građana Srpske.

Predsjednik Udruženja "Četiri plus" Jovan Radovanović kaže da je žalosno što u lokalnim zajednicama ni mjesecima nakon što su im uputili dopis nemaju sluha za ove probleme.

- Niko se ne oglašava povodom našeg dopisa. Jednom prilikom rekli su nam u opštinskim i gradskim upravama da dopis nije stigao do momenta kreiranja budžeta. Ove sedmice uputićemo dopis i premijerki RS Željki Cvijanović - rekao je Radovanović i podsjetio da besplatan prevoz traže za oko 300 đaka sa područja banjalučke regije, te da u ostalih sedam lokalnih zajednica kojima su poslali dopis ima još toliko đaka čiji roditelji mjesečno moraju da izdvoje i do 50 KM za kartu.

Dopis, kojim traže da đacima i studentima bude obezbijeđen besplatan prevoz, Udruženje "Četiri plus" uputilo je na adresu gradskih uprava Banjaluke, Trebinja i Doboja, te opština Pale, Brod, Srebrenica, Prnjavor i Laktaši.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da u ovoj godini nisu planirana dodatna sredstva za subvencionisanje gradskog i prigradskog prevoza, te da je rad ovog udruženja grad poprilično finansijski podržao.

- Pomažemo udruženju višečlanih porodica kroz obezbjeđivanje prostora za rad, finansiranje njihovih projekata i kroz grant za nevladine organizacije. Obezbjeđujemo udžbenike, školski pribor i stipendije. Kada su u pitanju autobuske karte, postoje različite skale za đake, studente i penzionere i kroz tu klasifikaciju cijena već je obezbijeđen praktično dio subvencionisanja - istakao je on.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da još nisu razmatrali ovu inicijativu, ali da će se ona naći pred odbornicima na nekoj od idućih sjednica Skupštine.

- Sigurno ćemo razmatrati taj prijedlog i pokušati da nađemo neko rješenje - kratko je poručio Jugović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić ipak tvrdi da ova opština obezbjeđuje besplatan prevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola na svojoj teritoriji.

- Izdvajamo oko 100.000 KM godišnje za prevoz đaka u našoj opštini, a osim toga, 120.000 maraka iz opštinske kase je namijenjeno za stipendiranje studenata - rekao je Jovičić.

U opštini Srebrenica kažu da je godišnje oko 300.000 maraka predviđeno za prevoz đaka.

- Opština je vrlo razuđena, ima đaka koji putuju iz sela udaljenih i do 30 kilometara. Osnovci su oslobođeni plaćanja prevoza, a koristimo priliku tamo gdje ima prostora da se povezu i srednjoškolci. E sad, da li neko od njih plaća prevoz, stvarno ne znam, morao bih to provjeriti - rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. 

Đaci putnici

Ministarstvo prosvjete i kulture RS plaća prevoz za sve učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra, za šta Vlada RS izdvaja oko 4,6 miliona KM godišnje.

U Srpskoj je lani bilo oko 21.000 učenika koji su putovali do škole, a najviše đaka putnika, čak 520, bilo je u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Topoli kod Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana