Aleksandra Mrakić iz Gradiške dobitnica nagrade Zmijanjče

Milan Vujić
Aleksandra Mrakić iz Gradiške dobitnica nagrade Zmijanjče

Gradiška - Aleksandra Mrakić iz Brezik Laminaca u opštini Gradiška okitila se nagradom "Zmijanjče", koja se dodjeljuje osnovcima u RS za prozna i poetska ostvarenja u slobodarskom duhu Petra Kočića.

Njenu "Pjesmu o Petru Kočiću" stručni žiri je ocijenio najboljom u konkurenciji 30 prispjelih radova iz svih dijelova Srpske.

Ova učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u gradiškom naselju Dubrave veoma rano je zakoračila u svijet pjesništva. Već od drugog razreda njeni stihovi su oduševljavali žiri na literarnim konkursima.

- Volim da pišem pjesme i često se prijavljujem na konkurse, a posebno mi je zadovoljstvo što sam dobila nagradu "Zmijanjče" - rekla je Aleksandra.

Ona navodi da rado čita djela Petra Kočića pa joj nije bilo teško napisati pjesmu o ovom narodnom tribunu.

- Živio je u siromaštvu i bio veliki borac za pravdu. Zato sam odlučila da stihove posvetim njegovoj patnji i borbi da otjera austrougarske okupatore iz svoje zemlje - priča Mrakićeva, koja je nedavno osvojila nagradu i na literarnom konkursu "Proljeće u našem kraju".

Direktor OŠ "Sveti Sava" Rajna Soldat smatra da je "Zmijanjče" došlo u prave ruke.

- Veoma nas raduje činjenica da je sekretar društva rekao da je jako velika stvar da učenica ovog uzrasta napiše ovakav rad. Ovo prestižno literarno priznanje predstavlja čast za cijelu školu. Aleksandrin uspjeh govori da škola posvećuje pažnju srpskom jeziku i njegovanju lika i djela Petra Kočića, kao i drugim vrijednostima bitnim za budući život te djece - istakla je Soldat.

Nagrada "Zmijanjče" Mrakićevoj će zvanično biti uručena 30. avgusta na Kočićevom ognjištu u Stričićima u okviru manifestacije "Kočićev zbor", gdje će talentovana učenica publici recitovati stihove "Pjesme o Petru Kočiću".

Rasadnik talenata

Osnovnu školu "Sveti Sava" u Dubravama kod Gradiške pohađa 299 učenika, a mnogi od njih su dobitnici priznanja na regionalnim i republičkim takmičenjima.

U školi djeluju brojne sekcije u kojima đaci i nastavnici vrijedno rade. Škola je počela sa radom davne 1886. godine, a mnoge generacije će ostati upamćene po osvojenim nagradama na raznim takmičenjima.

 

Dio "Pjesme o Petru Kočiću"

Rođen je u Stričićima kod Banjaluke

osjetio je život pun patnje i muke,

za vrijeme austrougarske okupacije

borio se za prava svoje nacije,

Sve su njegova književna djela

položaj seljaka istaći htjela,

dok su ih pljačkale tuđinske vlasti

Petar Kočić ih je pokušao spas’ti.

Petru je bila životna želja

iz zemlje istjerati neprijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana