Najmlađi senator RS oduševio Amerikance

Dejan Jovičić
Najmlađi senator RS oduševio Amerikance

Srbac - Da se trud i rad uvijek isplate pokazao je inženjer Filip Savić iz Srpca, najbolji student u istoriji banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta, te najmlađi član Senata RS, koji je znanjem i upornošću oduševio predstavnike poznate američke kompanije "Tedžas Instruments".

Nakon što je dvije godine proveo u Norveškoj i Njemačkoj na univerzitetima u Trondahjmu i Kajzerslauternu, master tezu je odbranio u njemačkoj podružnici ove kompanije u Minhenu. Savić će raditi na dizajnu integrisanih električnih kola, odnosno čipova za automobile, mobilne telefone i kućne aparate.

- Nakon što im se svidio moj rad, ponudili su mi stalni posao i od februara postajem dio njihovog tima. Riječ je o uspješnoj kompaniji sa višedecenijskom tradicijom u razvoju analognih čipova i ugrađenih procesora. U matičnoj firmi u Teksasu zapošljavaju više od 10.000 ljudi, a u njemačkoj podružnici više od 2.000 ljudi, dok iza sebe imaju 42.000 patenata - kaže Savić, koji će se paralelno s tim pripremati za doktorski studij.

On je bio prvi student koji je ostvario prosjek ocjena deset na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, što se nije dogodilo u 52 godine dugoj istoriji ove visokoškolske ustanove.

Prije dvije godine je povodom Dana Republike dobio Orden Njegoša trećeg reda od predsjednika RS Milorada Dodika, a novo priznanje mu je stiglo prije nekoliko dana kada je izabran u novi saziv Senata RS, kao jedan od najmlađih u istoriji ovog savjetodavnog organa.

- Poziv za učešće u radu Senata me je veoma iznenadio, jer sam prvobitno mislio da sam pozvan u Senat Univerziteta u Banjaluci. Kada sam shvatio o čemu se radi, bio sam počastvovan, jer se tu nalaze eminentni stručnjaci. Veoma mi imponuje da se nađem u društvu nekadašnjih predsjednika RS i brojnih akademika, ali i nekolicine mladih koji su ostvarili vrhunske rezultate - kaže Savić.

Ovaj vrijedni mladić je još u školskim danima znanjem "odskakao" od svojih vršnjaka. U osnovnoj školi je bio republički prvak iz srpskog jezika, a godinu kasnije regionalni prvak iz matematike, zbog čega je pozivan i u olimpijsku reprezentaciju BiH. U prvom razredu gimnazije je postao regionalni prvak iz fizike, a osvojio je i prvo mjesto na Elektrijadi koja se održavala na mađarskom jezeru Balaton.

Prije sedam godina Filip je povodom Dana opštine Srbac dobio najviše opštinsko priznanje koje se dodjeljuje za uspjehe mladih.

Roditelji

Filip Savić kaže da je ljubav prema prirodnim naukama naslijedio od roditelja. Njegov otac Simo je vrsni matematičar, a majka Milena predaje hemiju. Oboje rade u Srednjoškolskom centru "Petar Kočić" u Srpcu. Oni su zajedno sa Filipom stigli u Srbac u ratnom vihoru 1995. godine iz Jajca i ostali ovdje do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana