Aronija Porodice Mitrović iz Rogatice liječi i besparicu

Sreten Mitrović
Aronija Porodice Mitrović iz Rogatice liječi i besparicu

Rogatica - Porodica ratnog vojnog invalida Slobodana Mitrovića iz Rogatice spas od nemaštine i nezaposlenosti pronašla je u selu i uzgoju aronije.

U namjeri da sebi obezbijede egzistenciju i pristojan život Mitrovići su zapušteno zemljište pretvorili u idilično imanje puno sočnih plodova. Put do toga nije bio lak, ali je vrijedio svake kapi prolivenog znoja, jer ova porodica, koja je proizvodnju aronije započela od nule i svaki dinar ulagala u zasade, danas bilježi sve bolje rezultate.

Glava kuće, koji je po zanimanju mašinski tehničar, do posljednjeg rata je radio u Fabrici žice u Kopačima kod Goražda. Sa egzodusom Srba iz ovog grada izbjegla je i njegova porodica, skrasivši se u Rogatici.

- U prvim poratnim godinama pozvan sam u Kopače da bih ponovo radio, ali je firma ubrzo otišla na doboš, a ja na biro za nezaposlene. Slično se desilo i mojoj supruzi Milomirki, a morali smo da brinemo o djeci, njihovom školovanju, roditeljima sa malim penzijama - kazao je Slobodan.

Tražili su posao, ali bezuspješno. Umjesto da čekaju plate u propalim firmama, "nazuli su opanke" i počeli da se bave poljoprivredom.

- S obzirom na to da smo bili premašili 50 godina, niko nas nije htio zaposliti. Bilo je dosta mlađih i prečih. Odlučio sam da se vratim na očevinu i tamo pronađem način da prehranim porodicu. Na imanju u selu Sjeversko kod Borika imali smo dunum zemlje - kazao je Mitrović.

Okrenuli su se uzgoju aronije, jer je ljekovita i na tržištu tražena.

- Za početak kupio sam 50 sadnica i u jesen 2014. posadio ih u selu na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara. Vodio sam se saznanjem da je ova biljka otporna na biljne bolesti i da podnosi niske temperature čak do -50 stepeni, zbog čega je nazivaju i sibirskom borovnicom, a na Borikama zime znaju biti veoma surove. Svaka sadnica se primila i već narednog proljeća poneka je cvjetala i donijela nešto roda - kazao je on.

To ga je ohrabrilo i počeo je razmišljati kako do novih sadnica, a podršku mu je pružio pokojni Ilija Devura, koji je tada bio predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Rogatici.

- Od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje RVI u Prijedoru dobio sam 2.500 KM. Dodavši još novca, kupio sam 200 sadnica, sistem za navodnjavanje i napravio rezervoar - kazao je on.

Uz podršku porodice, u kojoj niko nema stalni posao, digao je potrošački kredit, te su kupili dva dunuma zemlje i "namirili" 450 sadnica. Prvi plantažni uzgajivači aronije u Rogatici nailazili su na prepreke, ali ih one nisu obeshrabrile.

- Lani sam očekivao rod od najmanje 100 kilograma aronije. Međutim, nisam ih ubrao, "pobrale" su ih ptice. U vrijeme kad su bile pred berbu kos, kreja i druge ptice su pojele i posljednju bobicu - kazao je Mitrović.

Rješenje kako da se odbrane od ptica našli su u aparatu koji uz pomoć struje emituje glasove ranjenih ptica, od čega zdrave bježe.

- Ako odbranimo ovogodišnji rod, trebalo bi da uberemo oko 300 kilograma aronije. Planiramo da kupimo još 50 sadnica i plantažu zaokružimo na 500 žbunova. Dok ona počne rađati punim kapacitetom, nadamo se da će se naći i otkupljivač ove biljke čiji plodovi su lijek za široku lepezu bolesti - kazao je Slobodan Mitrović.

Moćna bobica

Slobodan Mitrović je ispričao da postoje saznanja da "moćna bobica" ima blagotvorno dejstvo na organizam, te da liječi upalu sluznice želuca i crijeva, čisti i jača jetru i krv, olakšava razne tegobe.

- Pomaže kod glavobolje, migrene, proširenih vena, smanjuje krvni pritisak i dobro dođe kod još niza poremećaja u organizmu. Zato treba kupovati aroniju, u sirovom, zamrznutom ili osušenom stanju, sirupu ili čaju i isprobati da li je i koliko zdrava - rekao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana