Besplatni pregledi za odrasle od oktobra

Ilijana Božić
Besplatni pregledi za odrasle od oktobra

Banjaluka - Besplatni preventivni pregledi pod sloganom “Za tvoje dobro” počeće na području grada 6. oktobra, a cilj akcije je prevencija i rano otkrivanje bolesti, sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja.

Iz Doma zdravlja su istakli da će se pregledi obavljati u ambulantama porodične medicine.

- Pacijenti će biti pozivani, s tim da pravo imaju i oni koje ne pozovu timovi porodične medicine. Stanovnici svih mjesnih zajednica između 18 i 70 godina moći će da se na ovaj način prekontrolišu - istakli su iz Doma zdravlja.

Dodali su da je planirano da prvi pregledi budu obavljeni u Motikama i to 6. i 7. oktobra, a potom u Česmi 12. i 13. oktobra.

- Nakon toga slijedi Šargovac od 19. do 22. oktobra. Od 26. oktobra naše ekipe radiće u Aginom selu, a 27. i 28. trebalo bi da budu pregledani mještani Bočca - saopštili su iz Doma zdravlja.

Termini za ostala naselja biće saopšteni naknadno, a svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine.

- Oni koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulntu porodične medicine i zakažu pregled - kazali su iz Doma zdravlja i dodali da su sve kontrole potpuno besplatne.

Istakli su da će žene od 18 do 60 godina moći preventivno da obave pregled grlića materice.

- Fizikalni prgled dojki i ultrazvuk imaće priliku da urade žene od 40 do 49 godina, a mamografiju od 50 do 70 - istakli su iz Doma zdravlja.

Naglasili su da će preglede debelog crijeva i rektuma moći obaviti stanovnici od 50 do 70 godina.

- Muškarci te dobi moći će da pregledaju prostatu. Mjerenje šećera biće organizovana za sve građane, a holesterol će moći da prekontrolišu stanovnici od 35 do 65 godina - istakli su iz Doma zdravlja.

Naglasili su da će biti organizovani preventivne kontrole indeksa tjelesne mase, prevencija i otkrivanje upotrebe duvana i alkohola, te procjena fizičke aktivnosti. Projekat, koji sprovode Grad i Dom zdravlja, trajaće godinu dana, a sve troškove će snositi Grad. Pregledi će biti organizovani u ovoj i idućoj godini, a obuhvatiće svih 57 mjesnih zajednica.

Maligne bolesti

Iz Doma zdravlja su naglasili da je iz preventivnih pregleda isključeno  stanovništvo koje je već oboljelo od malignih bolesti.

- Pored toga oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, zatim stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda isključeni su iz ovih preleda - kazali su iz Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana