Бесплатни прегледи за одрасле од октобра

Илијана Божић
Бесплатни прегледи за одрасле од октобра

Бањалука - Бесплатни превентивни прегледи под слоганом “За твоје добро” почеће на подручју града 6. октобра, а циљ акције је превенција и рано откривање болести, са посебним освртом на малигна обољења.

Из Дома здравља су истакли да ће се прегледи обављати у амбулантама породичне медицине.

- Пацијенти ће бити позивани, с тим да право имају и они које не позову тимови породичне медицине. Становници свих мјесних заједница између 18 и 70 година моћи ће да се на овај начин преконтролишу - истакли су из Дома здравља.

Додали су да је планирано да први прегледи буду обављени у Мотикама и то 6. и 7. октобра, а потом у Чесми 12. и 13. октобра.

- Након тога слиједи Шарговац од 19. до 22. октобра. Од 26. октобра наше екипе радиће у Агином селу, а 27. и 28. требало би да буду прегледани мјештани Бочца - саопштили су из Дома здравља.

Термини за остала насеља биће саопштени накнадно, а сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине.

- Они који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбулнту породичне медицине и закажу преглед - казали су из Дома здравља и додали да су све контроле потпуно бесплатне.

Истакли су да ће жене од 18 до 60 година моћи превентивно да обаве преглед грлића материце.

- Физикални прглед дојки и ултразвук имаће прилику да ураде жене од 40 до 49 година, а мамографију од 50 до 70 - истакли су из Дома здравља.

Нагласили су да ће прегледе дебелог цријева и ректума моћи обавити становници од 50 до 70 година.

- Мушкарци те доби моћи ће да прегледају простату. Мјерење шећера биће организована за све грађане, а холестерол ће моћи да преконтролишу становници од 35 до 65 година - истакли су из Дома здравља.

Нагласили су да ће бити организовани превентивне контроле индекса тјелесне масе, превенција и откривање употребе дувана и алкохола, те процјена физичке активности. Пројекат, који спроводе Град и Дом здравља, трајаће годину дана, а све трошкове ће сносити Град. Прегледи ће бити организовани у овој и идућој години, а обухватиће свих 57 мјесних заједница.

Малигне болести

Из Дома здравља су нагласили да је из превентивних прегледа искључено  становништво које је већ обољело од малигних болести.

- Поред тога они који болују од кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода искључени су из ових преледа - казали су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана