Otvorena izložba “Kočićevo ognjište”: Predstavljena zbirka Vladimira Đukanovića

Otvorena izložba “Kočićevo ognjište”: Predstavljena zbirka Vladimira Đukanovića 28.08.2018 11:34 | M. M.

Banjaluka - Na završnoj svečanosti 53. Kočićevog zbora otvorena je izložba “Kočićevo ognjište”, autora Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika etnologa u Muzeju Republike Srpske i predsjednika Izvršnog odbora Regionalnog udruženja “Zmijanje”.

Đukanović je istakao da je izložba u kući na Stričićima samo početak formiranja zbirke “Kočićevo ognjište”, a cilj je opremanje i drugih objekata koji se nalaze pored glavne kuće Petra Kočića - zgradice, ambara i ostalih objekata u blizini. Ovaj prvi opremljeni objekat je kuća iz perioda kraja 19. i početka 20. vijeka.

- U kući su prikazane dvije tematske cjeline, od kojih se prva odnosi na način stanovanja, a u drugoj je predstavljeno 11 fotografija iz zbirke Muzeja Republike Srpske, o ljudima, običajima, narodnima nošnjama i tradicionalnoj arhitekturi Zmijanja - rekao je Đukanović.

U okviru 53. Kočićevog zbora održana je i radionica zmijanjskog veza koju je priredila Danijela Đukanović, muzejski savjetnik i etnolog, a realizovala Svjetlana Marković.

- Kao dio tradicije vez se najlakše savladava u neposrednom kontaktu, prenošenjem znanja i vještina sa generacije na generaciju. U vremenu individualizma, otuđenosti i digitalizacije, kada se komunikacija sve češće svodi na virtuelnu, živa riječ i direktna komunikacija čine je i najvažnijom komponentom u njegovanju tradicije - kazala je Markovićeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica