Otvoren Kustendorf

Otvoren Kustendorf 16.01.2018 23:50 | Srna

Mokra Gora - Na Mećavniku je večeras svečano otvoren 11. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", a osnivač Emir Kusturica ističe da se ovom manifestacijom pokušavaju udružiti budući velikani sa sadašnjim.Na početku svečanosti prikazano je nekoliko kadrova filma "Okovani filmom" u kojem igra sam Vladimir Majakovski.

Zatim je izveden muzičko-scenski performans, uz maestralnu instrumentalnu pratnju "Nou smoking orkestra". Ovim performansom odata je pošta Ljilji Brik koja je načinjena muzom 11. "Kustendorfa".


"Ovo je jedino mjesto gdje se čeka da studenti stignu. Najljepša stvar koja prati moj, pa i svačiji, život jeste prijateljstvo. Na ovom festivalu pokušavamo da udružimo buduće velikane sa velikanima koji su ovdje među nama. Ovaj festival se razlikuje od prethodnog po tome što smo ovim performansom pokazali kako se fikcija objašnjava fikcijom", rekao je domaćin, osnivač i idejni tvorac festivala Emir Kusturica u prepunoj dvorani bioskopa "Prokleta avlija".

Kusturica je reditelju Paolu Sorentinu uručio nagradu za buduće filmove koja ove godine nosi naziv "Drvo života".

"Za mene je, po mom ukusu i obrazovanju, Sorentino najbolji reditelj na svijetu. On nastavlja italijanski nadrealizam, a drugom nogom je u francuskom realizmu. Paolo Sorentino je i pisac i to je može biti ključ njegovog uspjeha. Njegova nova knjiga je autobiografskog karaktera i uskoro će biti prevedena u Srbiji", rekao je Kusturica uručujući nagradu.

Sorentino je zahvalio za nagradu, ističući da je veoma sam srećan što je na Mećavniku i što je dobio nagradu za sljedeći film. "Ovaj festival je sada otvoren", rekao je Sorentino.

Goste Mećavnika i "Kustendorfa" pozdravio je i ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević koji je istakao da Kusturica više od tri decenije plete svoju pjesmu filma i talenta koja se čuje cijelim svijetom.

"On je svoj talenat kao med, hranu kulture, delio sa svima. Svi oni koji žele da se hrane hranom kulture ovde mogu da je okuse i odbrane se od industrije lake zabave. Ovde je okupio sve vredne pčele koje su tek krenule na put kulture i Mećavnik, ovo usamljeno brdo, pretvorio u košnicu kulture. Kao što Isus reče: žNe može se sakriti grad koji svetli na brduž. Svetlost sa Mećavnika obasjava srpsku kulturu i na tome smo svi zahvalni Emiru Kusturici", rekao je Vukosavljević.

U okviru ceremonije otvaranja festivala prikazan je nijemi film koji je svojom virtuoznošću muzički obojio veliki Geri Lukas.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica