Nova nacionalna opera “Sedra” izvedena u Banjaluci: Muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda

Danko Kuzmanović
Nova nacionalna opera “Sedra” izvedena u Banjaluci: Muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda

Banjaluka - Iako sat vremena kasnije, premijera opere “Sedra”, kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, održana je u subotu uveče u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Premijera koncertnog izvođenja nove nacionalne opere “Sedra” održana je povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u organizaciji  udruženja “Hor kraljica Marija” u saradnji sa Banskim dvorom Kulturnim centrom.

Publika je imala priliku da čuje koncertno izvođenje muzičko-scenskog djela koje govori o vjekovnom stradanju srpskog naroda. Istorijsko-muzički prikaz kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog donosi priču o postepenom nestanku Srba sa prostora Krajine.

- Ovo nije politička priča, ovo je, zapravo, priča o razaranju porodice i svemu što je neko vekovima stvarao - rekao je kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski.

Opus Miroljuba Aranđelovića Rasinskog obuhvata muziku različitih žanrova, kao što su vokalna, kamerna, solistička, operska, popularna i elektroakustična muzika. Njegova djela se izvode širom svijeta, u Evropi, Americi i Kini. Dobitnik je “Vukove” i još mnoštva nagrada za svoj rad.

Tenor iz Beograda Vanja Biserčić, koji tumači nekoliko likova ove opere, rekao je da je zadovoljan razvojem situacije uprkos nedostatku vremena za probe.

- Ovo nam je treće izvođenje do sada. Imali smo jedno u Beogradu i jedno u Novom Sadu. Sve ide kako treba od samog starta. Bilo je malo manjka vremena što se tiče proba, ali smo se izborili s tim - kazao je Biserčić. 

Osvajač je brojnih priznanja i laureat na takmičenjima solo pjevača. Usko sarađuje sa operom “Madlenijanum”, gdje je ostvario nekoliko operskih uloga prvog faha. Kao solista sa Horom RTS-a nastupa aktivno od 2014. godine na značajnim koncertima u Srbiji i inostranstvu.

Opera “Sedra” predstavlja istorijsko-muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vijekove, sa porukom da su mir, praštanje i vjera snaga jednog naroda. Sami događaji počinju za vrijeme turske vladavine, kada su Srbi bili graničari i štitili austrougarsku teritoriju od Turaka, da bi nakon dva velika rata i skoro dva vijeka, radnja opere oslikala povratak srpskog naroda na svoja ognjišta uz sveopšte veselje i radost.

Opera je dobila ime “Sedra” po sedimentnoj stijeni koja nastaje u bistrim i hladnim vodama. U alegorijskom značenju sedra u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote, koja izranja iz rijeke radi naših predaka i opominje na povratak potomstva u zavičaj i njegovanje istinskih vrijednosti.

Ansambl

Muzičko-scenski spektakl “Sedra” stvoren je po ideji doktora Vlada Batnožića, a libreto je napisala Milanka Juzbašić.

U projektu “Sedra” učestvuju brojni istaknuti umjetnici iz Srbije, a pored Biserčića, priču nam donose i sopran Tanja Andrijić, mecosopran Nataša Jović-Trivić, bariton Vuk Zekić, te orkestar “Beogradski simfoničari” pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića i kamerni hor “Beogradski vokalni ansambl”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana